Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attraktivt fiskevårdsområde kring Ljungaverk

Nu ska det bli lättare för handikappade att fiska vid kanalputt-and-take-fisket som ligger centralt vid kraftstationen i Hussborg.

Annons
Detta om myndigheterna säger ja till den ansökan som Ljungans södra fiskevårdsområde lag in tillsammans med Ånge kommun. Det handlar om en mycket aktiv förening som jobbat hårt under senare år för att skapa förutsättningar för ett attraktivt fiske.
Vid den aktuella dammen där putt-and-takefisket är finns två vindskydd och en brygga för handikappade. Här vill man nu bygga en handikapptoalett där även en permobil ska kunna rulla in.
Vi har börjat bygget men vi hoppas på pengar för att snabbare kunna göra toaletten klar, säger Kjell Edbom, ordförande i fiskevårdsföreningen.
Den lokala föreningen för De Handikappades Riskorganisation har tryckt på för att få en toalett.
Det är ett bra ställe även för handikappade att sportfiska. Men vi skulle också behöva köpa grus för att kunna jämna ut ytorna så framkomligheten runt dammen ökar.
Men det är inte bara handikappade som nyttjar den lilla polen. Det är ett mycket populärt fiske, där man i fjol satte ut regnbåge för cirka 35 000 kronor. Genom fiskekort fick man in 28.000 kronor.
Det betyder att det finns en hel del fisk kvar eftersom vi tar betalt efter den vikt sportfiskarna tar upp.
Nu är det inte bara hit som sportfiskarna vänder sig. Föreningen förvaltar över 50 sjöar plus en del rinnande vattendrag. I 27 av sjöarna planteras det årligen ut öring, förutom en där det är regnbåge.
Öringen köper vi från Hushållningssällskapet för att det inte ska bli någon hoppblandning av stammar.
Föreningen hoppas också kunna få pengar till andra investeringar.
Vi har en vägtrumma där flodpärlmusslan finns. Trumman sköljdes bort i regent 2000. Det är en stor trumma som är tolv meter lång och två meter i genomskärning. Den blev fellagd när den lades tillbaka och det vill vi åtgärda.
En av anledningarna är att det finns flodpärlmussla i området. Föreningen vill också göra en ny fiskeguide som mer påtagligt visar på de olika ställena.
Fiskevårdsområdet klassas som ett ekologiskt fiskevårdsområde. Man har under årens lopp genomfört en rad olika undersökningar i varje sjö. Cesiumhalter har mätts upp, liksom syrehalter, faunan är inventerad liksom fisken.
Endast ett vatten är rotenonbehandlat.
Alla sjöarna har troligen tidigare haft ädelfiskbestånd. Kjell Edbom har sin teori klar varför det inte är så i dag.
Vi har gått tillbaks och har ett bakgrundsmaterial sedan 1939. Skogsbolagen planterade ut väldigt mycket gädda på den tiden. Troligen för att den växer fortare är lättare att fånga.
För att klara skötseln krävs ett stort ideellt engagemang bland medlemmarna. Det finns över 50 vindskydd och vid dessa alltid en vedhög så att besökare kan göra upp eld utan att skada omgivande skog. Spångar har lagts över myrar för att skydda dessa men även för att göra det lättare för sportfiskare att ta sig fram.

Mer läsning

Annons