Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisningarna av apatiska barn stoppas

Utlänningsnämnden kräver vägledning från regeringen om de apatiska barnen.
I väntan på beskedet stoppar Migrationsverket alla avvisningar av familjer som redan har fått ett negativt besked.

Annons
Ett åttiotal ärenden som rör asylsökande barn med så kallat uppgivenhetssymtom har prövats av Utlänningsnämnden sedan oktober 2004. I dagsläget finns omkring 40 fall som väntar på bedömning.
Men generaldirektör Håkan Sandesjö tycker att de riktlinjer som finns i dag är snäva. Det är svårt att dra en skiljelinje eftersom antalet barn med likartade symptom vuxit samtidigt som sjukdomsbilden är komplex.
 Svårigheten för oss är helt enkelt att göra en rättslig bedömning med utgångspunkt i att man är oeniga till exempel i sjukvården om behandlingsmetoder, säger Håkan Sandesjö.
 Vi anser att vi behöver ytterligare vägledande uttalande från regeringen för att kunna lösa de här besluten på ett bra sätt. Det är ju barn det handlar om.

Beslutet välkomnas
Ärendet som nu lämnats över till regeringen gäller en familj från Uzbekistan med ett apatiskt barn. Familjen har överklagat Migrationsverkets beslut om avvisning.
Asyl- och migrationsminister Barbro Holmberg välkomnar Utlänningsnämndens beslut.
 Det ger regeringen möjlighet att i ett enskilt ärende slå fast två mycket viktiga principer: för det första att barns egna asylskäl och barns skyddsbehov ska utredas och bedömas, och för det andra att barn med livshotande sjukdomar inte ska avvisas från Sverige.
Arbetet kommer att prioriteras, säger Holmberg. Hon bedömer att beskedet som blir vägledande för myndigheternas bedömning av liknande ärenden i framtiden dröjer minst en månad.
Flera andra partier gladdes också av beskedet.
"Regeringen måste nu snabbt fatta beslut, dessa barn och deras familjer har väntat alldeles för länge", kräver miljöpartisten Gustav Fridolin enligt ett pressmeddelande.
Folkpartisten Anne-Marie Ekström talar om en sista chans till medmänsklighet.
"Nu är det upp till bevis för regeringen", säger hon.

Inga besked ännu
Men om ärendet leder till att de apatiska barnen får stanna i Sverige kan Holmberg inte uttala sig om.
 Vi har precis fått det här ärendet Vi måste titta på det här och bereda det i vanlig ordning.
Migrationsverket har beslutat att inte avvisa några familjer med apatiska barn i väntan på regeringens praxisbesked. Ärenden ska utredas, men Migrationsverket kommer att avstå från beslut utom när det är uppenbart att ett tillstånd ska beviljas.

Mer läsning

Annons