Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berätta om glasspinnen på Norra

/

Annons

Hur länge har "Glasspinnen" vakat över Sundsvall?

 

Utsiktstornet, Sockerbiten, men kanske framför allt Glasspinnen. Kärt barn har många namn och det gäller även byggnader i betong. Tornet på Norra stadsberget byggdes 1954 efter en ritning av förre stadsarkitekten Hans Schlyter.

Schlyter var verksam fram till 1971 och är en av de mer berömda stadsarkitekter Sundsvall har haft. Kanske inte för att han en gång i tiden ritade Sveriges sexigaste kommunvapen till Hille kommun, i form av en barbröstad jungfru, utan snarare för att han beskrivs som Stenstens räddare. Det var Schlyter som stoppade planerna på att riva kvarteret Glädjen (1891-huset) för att bygga ett Konsum i funkisstil på samma yta.

Glasspinnen däremot ersatte ett tidigare utsiktstorn av trä på Norra berget. Ett torn som uppfördes 1897, men som med tiden blev trött, slitet, farligt och därför stängdes för besökare.

Det var också då som initiativet till ett nybygge togs av Fornminnesföreningen och Medelpads Turistförening.

Pengar jagades fram med hjälp av Sundsvalls Posten och Turistföreningens Eric Sällvin som drivande.

Och när väl det ekonomiska frågetecknet hade rätat ut sig satte sig alltså Hans Schlyter vid ritbordet.

Resultat visade sig bli en symbol, ett signum, för Sundsvall. En 22 meter hög och vit skapelse i just funkisinspirerande stil som i folkmun tämligen omgående fick namnet Glasspinnen. Det nya utsiktstornet var ju inte helt olik en dåtidens Puckstång av vanilj.

Trots sitt oskyldiga utseende så har utsiktstornet utsatts både för både det ena och det andra under sina 55 år. Mest illa där an var byggnaden efter smällen i slutet av januari 1996. Den så kallade Bombligan detonerade en sprängladdning på runt 2,5 kilo dynamit. Skadorna? Ett stort håll på över en kvadratmeter på den södra väggen som vetter mot stan.

Men efter ett och ett halvt års konvalescens och en kostnad på dryga miljonen så stod tornet reda att ta emot gamla såväl som nya besökare som vill beundra utsikten över innerstan och Sundsvallsfjärden.

Precis som i dag.

Mer läsning

Annons