Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjöjordgubbarna att minnas

Inget förknippas starkare med Bergsjö än jordgubbarna. Bergsjö jordgubbsodlareförening dog 1972 men än kopplas orten samman med de röda bären.
Rekordåret 1945 såldes över en miljon liter Bergsjöjordgubbar.

Annons
Till minne av Bergsjöjordgubbarna och odlareföreningen startas i höst en studiecirkel. De veteraner som ännu lever och minns ska intervjuas och målet för Bergsjö hembygdsförening är att få till en skrift om storhetstiden när Bergsjöjordgubbarna dominerade marknaden i landet.
På torsdagskvällen kom fem av veteranerna till upptaktsträffen på församlingsgården, 92-årige Lars Berglund, Olle och Johan Forslin, Vilborg Ward och Thea Svedberg.
Jordgubbarna betydde mycket för inte bara Bergsjö utan hela Norrhälsingeregionen. De gav ofta de extraintäkter som gjorde köpet av den första bilen möjligt.
Men det var ett slit, sade Lars Berglund. Efter en tidig morgon och lång dag med jordgubbar skulle höet bärgas på kvällssidan.
Jordgubbarna gav dock pengar. Att hugga en kubik kastved gav ju bara 1:50.
Stig Lindqvist, ordförande i hembygdsföreningen, hittade i handlingar detaljen att jordgubbar 1955 levererades med järnväg till Morjärv, Kiruna och Harads för två kronor per liter. Onekligen ett bra pris.
I dag är inte sådana långa leveranser möjliga. Jordgubbarna ska levereras och ätas nästan innan de hunnit plockas, konstaterade Sven Svensson, Jättendal, Nordanstigs numera störste odlare.
100 000 liter, en tiondel jämfört med under storhetstiden, kan numera levereras från Jättendal under ett år.
Den dryga miljon liter som nämndes 1945 var nog inte allt. En del levererade ju bär utom organisationen, sade Sven Svensson.
Jordgubbsodlarepoken inleddes 1910 då handlaren Gustav Nilsson flyttade till Bergsjö från Östergötland. Han hade med sig några plantor av sorten Abudance som han planterade. En granne, Jonas Wannberg, hakade på och kom att bli medlem nummer ett i föreningen som bildades 1927.
Varför upphörde eran?
Den frågan ställde Sven Svensson utan att få något klart svar. Kanske är också svaren många.
Man var allmänt oerhört trött på jordgubbar i bygden. Det har berättats för mig, sade Lars Östberg i hembygdsföreningen.
Kvar är nu nästan bara minnen. Och ett magasin till den nedlagda syltfabriken som Thea Svedberg ofta ser längtande på.
Vilket härlig jordgubbstid vi en gång har haft, strålade hon.Bildtext: Jordgubbsveteraner som lovar ge stoff till historien om Bergsjöjordgubbarna. Främst Lars Berglund, Thea Svedberg och Vilborg Ward och bakom Olle och Johan Forslin.

Marknadsföring. Jordgubbsodlareföreningen hade även kontor i Stockholm.

Jordgubbar och åter jordgubbar, en bild från storhetstiden. Alice Elfvin och Vilborg Ward är kvinnorna längt till höger. Det är okänt vilka kvinnan och flickan till vänster är.Mer läsning

Annons