Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodbad i Uzbekistan

På lördagen låg det lik i långa rader på gatorna i den uzbekiska staden Andizjan. Människor i staden hävdade att hundratals hade dödats när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter dagen innan och under natten.

Annons
Minst 40-50 lik låg på gatorna enligt AFP.
 Jag har sett 200 lik. Det är rena rama kriget, sade Abdul-Vachid Gasurov till AFP.
 Det totala antalet döda kan vara uppemot 500, sade Saidzjachon Zainatbitdinov, lokal ledare för människorättsorganisationen Apeljatsija, till Reuters.
Att få dödssiffror bekräftade var omöjligt. Beväpnade vakter hindrade alla som försökte komma in på stadens sjukhus och myndigheternas talesmän sade ingenting. Journalister beordrades att lämna staden och en reporter och en kameraman från den ryska tv-kanalen Ren TV greps utan förklaring utanför Andizjan.

Nya protester
Ännu på lördagen förekom sporadisk skottlossning och över staden hördes smattrandet av militärhelikoptrar. Trots faran samlades hundratals människor på torget för att protestera mot president Islam Karimovs regim och mot fredagens blodbad. Framåt kvällen blev staden lugn och demonstranterna bad för de döda.
Det började tidigt i fredags, när uppemot hundra beväpnade män tog sig in i Andizjans fängelse och släppte ut flera tusen fångar. Bland dem fanns 23 respekterade affärsmän som anklagats för islamism och rättegången har den senaste tiden vållat stora demonstrationer utanför domstolen.
Upprorsmännen tog kontroll över flera förvaltningsbyggnader, medan en växande folkmassa demonstrerade högljutt mot regimen. Soldater öppnade eld mot demonstranterna.

Skyller på islamister
President Islam Karimov sade i Tasjkent på lördagen att omkring 30 människor dödats. Hundratals människor skadades, medgav han.
 Jag vet att ni vill veta vem som gav order om eldgivningen. . . Ingen beordrade soldaterna att skjuta, sade Karimov.
Han sade att regeringen försökt förhandla med rebellerna, men att de ständigt förde fram nya oacceptabla krav. Han anklagade den islamistiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir för att ha legat bakom oroligheterna.
 Skulden för våldet ligger på Islam Karimov och hans förtryckarregim som har torterat och fängslat tusentals oskyldiga offer, svarade Imran Wahid, talesman för Hizb ut-Tahrir i London.

Flyktingar
Hundratals människor flydde till följd av oroligheterna till grannlandet Kirgizistan.
 Omkring 6001 000 personer, huvudsakligen barn och kvinnor, har kommit till Kirgizistan. Myndigheterna har organiserat läger för dem, sade Alisjer Saipov, korrespondent för nättidningen Ferghana.ru, till TT på telefon.
Han befann sig i staden Karasu, som delas av en flod och ligger till hälften i Uzbekistan och till hälften i Kirgizistan. Uzbekerna har nästan helt återuppbyggt en bro över floden, som de uzbekiska myndigheterna monterade ner för två år sedan.
 Människor går fram och tillbaka över bron. På andra sidan brinner den uzbekiska tullens byggnad, sade han.
Saipov sade att den uzbekiska delen av Karasu nu kontrolleras av motståndare till Karimov.
 De har bränt flera bilar, en militärbil har de kastat ner i floden, sade han.

Mer läsning

Annons