Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolivia: Rik provins vill slippa fattiga landsmän

Störtregn, översvämningar, blockader, transportstrejk. Och mitt i allt detta en konflikt om självständighet.
—  Vi betalar en massa pengar till resten av landet utan att få något tillbaka, förklarar chauffören Juan Mendoza, som stöder självständighetskraven i Bolivias rikaste provins.

Annons
I Santa Cruz vill en övertygande majoritet att provinsen ska bli självständig. Provinshuvudstaden, med samma namn, visar upp ett annat ansikte än landet i övrigt. Standarden är högre tack vare gastillgångar och effektivt jordbruk och kulturen mer europeisk. Annars är drygt 60 procent av bolivianerna ursprungsbefolkning: indianer.
Regnet slår mot bilen och Mendoza torkar bort fukten på insidan av framrutan.
 Ta bara koka-odlarna. Koka är det enda de har i huvudet och de kan inte tänka sig att odla något annat trots att de vet att mycket går till kokain. Sedan vill de att vi ska skicka dit våra pengar för att de ska överleva.

Har inte råd
Hans åsikter har starkt fäste i Santa Cruz. Men det är också ganska lätt att hitta folk som vill att makten ska finnas kvar hos regeringen i La Paz de tandlösa till exempel. I en park sitter Valentin, en man i 60-årsåldern. Han erbjuder folk att väga sig till priset av en halv boliviano. Affärerna går trögt.
 Självständighet är för stadens miljonärer, säger han och visar sina få tänder.
Han är rädd att det ska bli ännu sämre när de rika i provinsen får besluta om socialpolitiken. Men stadens fattiga är i minoritet.

Storstrejk
Utanför Santa Cruz genomför den fattiga bondebefolkningen blockader för att få igenom krav på att energibolagen ska betala 50 procent av sina intäkter till staten. Transportmöjligheterna inom provinsen och till övriga Bolivia är begränsade.
Provinshuvudstaden är dessutom lamslagen av en stor strejk. På gatan passerar flakbilar överlastade med folk.
 Folk transporteras som grisar nu när vi strejkar, men vi går med förlust. Vi kan inte fortsätta så här. Nu strejkar vi tills våra krav går igenom, säger Juan Carlos Sanchez, en av tusentals busschaufförer som vill höja biljettpriserna.

Centralstyrt
Chaufförerna är precis som "los cocaleros", kokaodlarna, envisa och mycket välorganiserade en nödvändighet i ett extremt centralstyrt Bolivia. Hittills har provinserna nästan helt saknat makt och de lokala möjligheterna att påverka har begränsat sig till blockader, manifestationer och strejker.
Även kampanjen för ett självständigt Santa Cruz är välregisserad och har haft effekt. Ett beslut om lokala val i provinserna har fattats och nu väntar provinsens invånare på att få ta ytterligare ett steg mot självstyre. Men deras kamp har hamnat i skymundan de senaste veckorna, och så kommer det att förbli tills den energipolitiska krisen i Bolivia är löst.
En lösning är långt borta. Samtalen mellan president och opposition har brutit samman.

Mer läsning

Annons