Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutal serbisk video kan skapa vändning

Det korta videoband som skakade serbiska tv-tittare i onsdags med brutala mordbilder från bosniska Srebrenica leder inte bara till fler gripanden. Många tror också att filmsekvensen blir en vändpunkt för Serbiens syn på serbiska krigsbrott.

Annons
 När vanligt folk i Serbien ser den här filmen tror jag att deras samveten sätter i gång att jobba och de kommer att anstränga sig för att föra brottslingarna inför rätta, hoppas Zumra Sahomerovic, medlem av en sammanslutning för anhöriga till offer för massakern i Srebrenica 1995.
Hennes förhoppningar delas av Serbien-Montenegros människorättsminister Rasim Ljajic.
 Videon blir en vändpunkt för allmänheten och kommer att göra det lättare för regeringen att uppfylla åtagandena gentemot tribunalen, spådde han på fredagen, med hänsyftning till krigsförbrytardomstolen i Haag.

Ny beslutsamhet
Milismännen som på filmen mördar sex torterade, bakbundna och livrädda bosniska män fyra av dem under 18 år gjorde inget för att dölja sina ansikten inför kameran. Enligt den serbiska åklagarmyndigheten hade på fredagen elva inblandade gripits, tio av dem som en direkt följd av filmen, som först visades under rättegången mot ex-presidenten Slobodan Milosevic och därefter tv-sändes i Serbien.
Premiärminister Vojislav Kostunica tillkännagav de första gripandena i torsdags, på fredagen tillkom fler.
". . .det pekar på en beslutsamhet hos myndigheterna att utreda sådana brott och vägleda allmänheten mot att kännas vid dem i stället för att underblåsa illusioner om att Haag-misstänkta är någon form av nationalhjältar", kommenterade dagstidningen Danas.
Också hustrun till en av förövarna förfärades av filmen i tv.
 Jag förmådde inte se den, berättade hon för tidningen Blic.
 Äldsta dottern såg den till slutet. Hon har inte sagt ett ord sedan dess. Hon bara grät.

Väntat färdigt
Serbien har tidigare förnekat inblandning i kriget i Bosnien och massakern på 8 000 män i Srebrenica. Men en politisk kursändring har ägt rum i Belgrad. Hittills i år har Kostunica låtit överföra ett tiotal krigsbrottsmisstänkta till Haag. Ytterligare nio åtalade har dock inte gripits ännu.
Carla del Ponte, chefsåklagare vid Haag-tribunalen, krävde på fredagen att två av dessa nio, de folkmordsmisstänkta ledarna general Ratko Mladic och hans politiske chef, den bosnienserbiske ex-presidenten Radovan Karadzic, måste gripas före den 11 juli, på tioårsdagen för massakern i Srebrenica.
Skorpionerna, den grupp som mördarna på filmen tillhörde, stod under den serbiska polisens ledning.

Mer läsning

Annons