Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busigt i anrik backe

/
  • I slutet av 1800-talet fotograferade FW Hellberg det dåvarande bageriet vid Badhusparken. I bakgrunden syns Breidablick och Vattencisternen och till höger börjar Bushagen.

Annons

Att det busas rejält i Busbacken vid Marieberg under studenttider är en välkänd kunskap. Men backens historia lär oss att platsen på Norrmalm i Sundsvall varit tillhåll för festande och samvaro under mer än hundra år.

Efter stadsbranden 1888, när staden skrek efter arbetskraft till nybyggen och renovering samtidigt som hamnen var ordentligt aktiv sökte sig, från när och fjärran, arbetssökande som hoppades på lösa påhugg. Sjöfarten gav Sundsvalls dess kulör och Busbacken, eller Bushagen som den då kallades, var ett tillhåll för alla hoppfulla arbetssökande som, medan de väntade, sökte sig till den närliggande Bushagens buskar för övernattning eller öldrickand.

Marken, som på den tiden bredde ut sig längs med hela sluttningen bortanför Marieberg var inhägnad för de betande djurens skull, och området i övrigt var rätt tomt. Det fanns några gårdar uppe på Haga och Tivoliområdet, där Vårdcentralen Centrum ligger i dag. Men det var i stort sett det enda i början av 1900-talet. Lugn och ro för alla som ville komma bort från lagens långa arm och kontroller.

Det hjälpte inte. Dåtidens konstaplar åkte dit ibland för razzior bland festande folk och bondfångare som hoppades kunna spela av de arbetssökande några kronor på kortspel.

När det på 1950-talet byggdes nya bostadshus ökade förväntningarna på att Busbacken en gång för alla skulle slippa sitt tidigare rykte och det som ibland kallades Tivoliparken fick ett mer ordnat utseende. Under en period runt 60-talet arrangerades slalomkurser i backen, och många barn har lekt på gräsmattornas frikostiga ytor.

I dag är Busbacken en park med arboretumambitioner och visserligen har arbetssökande och fyllerister sökt sig därifrån, men när det är studenttider fylls gräsmattor och parkbänkar av firande ungdomar som har lite svårt att träffa soptunnorna med sitt skräp.

Mer läsning

Annons