Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss i hög fart kolliderade med lastbil

Anders Nord satt bredvid Medelpadbuss chaufför och såg hur föraren tappade kontrollen över bussen när han bytte körfält. — Plötsligt såg jag hur lastbilen dök upp i framrutan och hörde hur chauffören skrek, berättar han.

Annons
Vid den häftiga kollisionen träffade hörnet på lastbilen bussens front som till stora delar krossades. Lastbilens bakände stannade bara någon decimeter framför Anders Nord som satt fastspänd i säkerhetsbältet. En åtgärd som gjorde att han klarade sig helt oskadd från den kraftiga krocken. Sämre gick det för chauffören som klämdes fast och måste bändas loss innan han kunde tas ur bussen.
Han var vid medvetande och skrek av smärta att det här klarade han inte av, säger Anders Nord.
Hela frampartiet där busschauffören satt blev helt intryckt och inne i bussen rådde det enligt Anders Nord rena kaoset där passagerarnas saker låg utspridda.
Det var traumatiskt med många som blödde från öppna sår och grät, berättar han.

Hög fart
Platsen där olyckan med Medelpadsbuss långfärdsbuss på väg till Stockholm inträffade hade delade körbanor med mitträcken. En bidragande orsak till det inträffade kan vara bussens höga hastighet.
Det gick i 120 kilometer berättade en passagerare, säger Anders Nord.
Enligt honom var det flera lyckliga omständigheter som tillsammans medförde att inte flera av passagerarna skadades allvarligt. Den främsta var mitträcket som både hindrade bussen från att kana över på motsatta vägbanan och fick ner dess hastighet.
Upprinnelsen till kollisionen som inträffade klockan 09,30 en mil norr om Gävle tycks ha varit en bärgningsbil som var i färd med att hjälpa en personbil. Vid försöket att byta körfält förlorade chauffören kontrollen över bussen och körde rakt in i bakänden på den framförvarande lastbilen

21 till sjukhus
Totalt transporterade enligt Caroline Nordström informationsansvarig vid Gävle sjukhus 21 personer till dess akutmottagning.
Ingen skadades dock allvarligt. Kvar på sjukhuset var i går kväll två män som båda är från Timrå. En var den 40-årige busschauffören och en ytterligare en man i 70-års åldern som båda vårdades på ortopedavdelningen för underbensfrakturer.
Vid olyckan fördes två barn, tre kvinnor och fyra män med ambulans till sjukhuset. Även de med lindriga skador. Ytterligare ett drygt tiotal personer transporterades med buss till akutmottagningen för undersökningen. De togs om hand för omplåstring av lindrigare sårskador. Tre av dem röntgades för sina skador. Alla skadade utom två hade i går eftermiddag lämnat sjukhuset.

Mer läsning

Annons