Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byägd affär firar femårsjubileum

/
  • Christina Bjurling bakom kassan kan konstatera att köptroheten bland byborna är hög. På bilden är det Monica Arnesson som handlar till förskolan.

När ICA försvann från Kölsillre tog byborna saken i egna händer. Man bildade ett aktiebolag och startade en ny affär.

Annons
Den 18 december firar affären sitt femårs jubileum. Berit Berglind minns att det var en del bekymmer innan verksamheten kom i gång.
Vi hade kontakt med flera banker som inte ville låna ut pengar, berättar hon. Men till slut ställde Nordea upp.
Men hjälp av lånet och 125 aktieägare som satsade 1 000 kronor vardera så kunde rörelsen starta. Pengar behövdes för att bland annat renovera lokalerna.
Affären är viktig för bygden, säger Monica Arnesson, en av aktieägarna som arbetar få Gullvivans förskola.
Förskolan handlar så mycket som går, men tyvärr så kan vi inte handla allt skulle vilja på grund av de inköpsregler som Ånge kommun har, säger Monica Andersson.
Kundunderlaget finns framförallt mellan Överturingen och Haverö.
Verksamheten går ihop och det bygger på att alla är köptrogna, säger Christina Bjurling som arbetat i butiken sedan april i fjol.
Här kan befolkningen köpa det mest livsnödvändiga och även lite andra varor som finns på hyllorna. Dessutom finns ett litet café inrymt i lokalen.
Turister som passerar byn brukar stanna och ta en fika.
Men det finns också annan service som mediciner och alkohol som kan hämtas ut i affären. Just nu förhandlar man om att kunna få ta hand om paketutlämning.
För närvarande ser allt ljust ut inför framtiden trots att flera banker bedömde satsningen som omöjlig. Men tack vare köptrohet och engagemang från byborna så lever verksamheten vidare.
Det är många som ställer upp och jobbar ideellt, säger Bertil Nilsson som brukar köra ut varor till pensionärer som inte själva kan åka och handla.
Man hjälps åt att plocka upp varor på hyllor och turas om att jobba under lördagar. Allt för att få behålla affären som också har en stor betydelse socialt.
Det blir en naturlig träffpunkt för oss som bor här.
Några speciella planer för femårsjubileet finns inte.
Jag kanske försöker ha lite fler extrapriser, säger Christina Bjurling.

Mer läsning

Annons