Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans till klipp på glömda aktier

Annons
Avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna i december 2001 hade inte kunnat ske i amerikansk regi om inte utrikesminister Anna Lindh gett klartecken. Den versionen gav Säpo i konstitutionsutskottet (KU) på tisdagen. Enligt Säpo hölls också justitiedepartementet löpande informerat om egyptierna.
UD:s företrädare avvisade påståendet om Anna Lindh. Justitieminister Thomas Bodström hävdade att han fick informationen först i januari 2002. Men även om han hade fått den tidigare, så hade han inte lagt sig i, eftersom det var Säpo:s ansvar, framhöll han.
Medan Israel utgår från att biståndsminister Jämtins hårda uttalanden om murbygget och det allmänna läget i Israel och på Västbanken inte återspeglar regeringens inställning stöder utrikesministern sitt statsråd. Laila Freivalds sade på tisdagen att hon inte har någon anledning att i sak kritisera Jämtin, eftersom kritiken är Sveriges och hela det internationella samfundets kritik.
Jämtin kallade muren "vansinnigt sjuk". Enligt Israels ambassad ska uttalandena diskuteras på onsdagen vid ett sedan tidigare planerat möte mellan de två utrikesministerierna.
Ett 50-tal personer hade mött upp för att ge den åtalade professor Christopher Gillberg sitt stöd vid Göteborgs tingsrätt på tisdagen.
Gillberg är åtalad för tjänstefel för att han vägrat lämna ut sitt forskningsmaterial om damp. Forskningen har bland annat resulterat i att dampbarn behandlas med amfetamin.
Under flera år har krav rests på han ska lämna ut handlingarna. Men han har vägrat med hänvisning till sekretesskyddet. Tre medarbetare till Gillberg förstörde hela materialet. Förutom Gillberg är också Gunnar Svedberg, rektor vid Göteborgs universitet, och Arne Wittlöf, universitetets ordförande, åtalade för tjänstefel.
Knutbypastorn Helge Fossmo har skickat brev till barnflickan Sara Svensson där han försökt påverka henne att ändra de uppgifter hon lämnat om honom.
Uppsalapolisen planerar inga åtgärder.
Det handlar om ett par brev som skickats under våren, uppger barnflickans advokat Christer Söderberg. De är inte undertecknade med Fossmos namn utan med namnet på en medfånge, "invandrare, sannolikt påhittad", enligt Söderberg.
 Min klient reagerade ovanligt sunt och insåg omedelbart var breven kom ifrån. Hon blev förbannad och skickade kopior till mig och till polisen. Hon har självklart inte besvarat dem, säger Söderberg.
Den 35-årige knivman som i måndags attackerade tre personer, varav en skadades allvarligt, på Söder i Stockholm är känd för tidigare överfall på oskyldiga. Han frigavs i januari efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för att ha gått bärsärkagång vid Ropstens tunnelbanestation i Stockholm i augusti i fjol och bland annat misshandlat en kvinna.
Med hjälp av en lång betongborr slog han sönder rutor i en tunnelbanevagn och på stationen. Han försökte även slå flera personer med borren innan han tappade den. Dessutom slog han en kvinna med sina knytnävar.
Mannen ställs inför häktningsdomaren på onsdagen.
Utbrottet av legionärssjuka i sydöstra Norge med fem döda har skapat oro också på den svenska sidan gränsen. På vårdcentralen i Strömstad togs på tisdagen prover på flera misstänkta fall, men ingen var så sjuk att det krävdes sjukhusvård.
Svaren på proverna väntas först om ett partre dagar.
 Det finns inga konstaterade fall i Sverige så här långt, säger smittskyddsläkare Ann Söderström på Västra Götalandsregionen.
Symtomen är desamma som vid vanlig lunginflammation med hosta, feber, andningsbesvär och huvudvärk. Risken att drabbas ökar med stigande ålder.
Mot sitt nekande döms två män till 14 års fängelse vardera för kidnappningsdramat med dödlig utgång i Skåne förra sommaren.
Tisdagens dom från hovrätten innebär lindrat straff för den ene mannen, men ett stort bakslag för den andre.
Den ene har tidigare av tingsrätten dömts till livstids fängelse för mordet, medan den andre dömts till tre års fängelse, dock inte för mord.
Två olika män fördes bort i Malmö i juni 2004. Först en 19-åring, som utsattes för en behandling som hovrätten liknar vid tortyr. När han släppts fördes en 28-årig man bort. Han hittades senare med halsen avskuren.
Premiera lärare som satsar på forskning och ge de högst kvalificerade lärarna högst lön, föreslår regeringens utredare Mats Ekholm.
Han föreslår att det införs tre nivåer inom läraryrket: behörig, kvalificerad och högt kvalificerad.
För att möjliggöra mer skolnära forskning föreslår Ekholm att skollagen skrivs om så att kommunerna får ett uttalat ansvar för att medverka i pedagogisk forskning. Ett motsvarande forskningsansvar vilar redan på landstingens sjukvård.
Situationen i Uzbekistan skulle bli den mest akuta frågan för Åremötet tisdagonsdag.
Men eftersom den uzbekiske förste vice utrikesministern Ilhom Nematov plötsligt inställt sitt deltagande slipper Uzbekistan höra kritiken mot regimen.
Så sent som i torsdags meddelade Nematov att han tänkte komma. Men över helgen ångrade han sig och därför kommer ingen från Uzbekistan, meddelade den biträdande vice generalsekreteraren i Nato, Robert Simmons.
Bland andra svenska utrikesministern Laila Freivalds tänker ta upp våldsdåden i Uzbekistan och kräva en utredning samt åtgärder för att förhindra ny blodsutgjutelse.
Banverket kan bygga en ny järnvägsbro över Umeälvens delta, enligt en deldom som miljödomstolen lämnade på tisdagen. Bron ingår i dragningen av Botniabanans sista, omdiskuterade del söder om Umeå.
 Ett klart nederlag, säger Christina Hörnberg Lindgren, ombud för kritiska miljövänner.
De anser att Banverket borde ha valt en annan sträckning som inte inkräktar på fågelrika områden i Umeälvens utlopp. Men miljödomstolen anser att Banverkets planer följer lagen och att åtgärderna för att kompensera störningarna i naturen är tillräckliga.
Miljödomstolen valde dock att skjuta upp delar av domen till den 13 juni som berör skyddade slättområden.
I flera år ska generalmajor Tony Stigsson ha misshandlat och våldtagit sin hustru. På onsdagen möts de i Mariestads tingsrätt. Två av parets döttrar ska vittna under den tio dagar långa rättegången.
Åklagaren kommer att yrka på att rättegången hålls inom stängda dörrar av hänsyn till kvinnan.
Tony Stigsson förnekar att han gjort något brottsligt. Däremot medger han att vissa händelser ägt rum.
Han misstänks också för vårdslöshet med hemlig uppgift eftersom han ska ha förvarat handlingar med försvarshemligheter olämpligt och för vapenbrott. De utredningarna är inte klara.
Det var ett krutvapen som användes vid skottlossningen mot kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalus bostadsfönster.
På tisdagen var ännu ingen gripen misstänkt för dådet i söndags då mer än ett skott avlossades. Ilmar Reepalu säger till TT att hans liv är "mycket besvärligt" just nu, men vill inte berätta om vilket polisskydd han och familjen får.
 Men jag känner mig trygg. Jag har fullt förtroende för att polisen löser det här och räknar med att det ska redas ut vem som står för hoten, säger han.
Män och kvinnor har inte helt lika hjärnor. Hos män är bland annat den anhopning av nervceller som förmedlar impulser om sexuell aktivitet större.
 Hjärnan är vårt största sexorgan, säger professor Roger Gorski till TT vid ett Nobelsymposium på Karolinska institutet.
I forskarvärlden kallas Gorski "pappa" till teorierna om skillnaderna mellan mäns och kvinnors hjärnor och hur de kan påverka vår sexuella identitet. Studierna kring de könsbestämda skillnaderna i hjärnan har bäring på många områden. Gorski tror bland annat att de kan lösa gåtan om vad som ligger bakom homosexualitet.
Det kan bli en räntesänkning i juni om konjunkturen fortsätter att försvagas, bedömer vice riksbankschefen Kristina Persson. Riksbanken har under senare tid sett tecken på en något svagare konjunktur.
 Om denna tendens visar sig vara mer bestående finns en risk att konjunkturen vänder neråt med dämpade inflationsutsikter som följd, sade Persson i ett tal på tisdagen.
Eva Srejber, som också är vice riksbankschef, antyder dock att hon är mer tveksam till en räntesänkning vid direktionens möte den 20 juni.
Den svenska regeringen är kritisk till att nya EU-länder konkurrerar med låga bolagsskatter.
Men den ansvarige EU-kommissionären ger mothugg.
 Jag tycker inte att det är något dåligt, säger Laszlo Kovacs till TT, och tillägger att det inte handlar om skadlig skattekonkurrens.
Han anser inte heller att Sverige eller något annat land ska tala om för de nya EU-länderna hur deras skattepolitik ska se ut.
 Vi i de nya medlemsländerna föreslår inte att de gamla medlemsländerna ska göra det ena eller andra. Och jag tycker inte att det omvända vore bättre eller mer acceptabelt.
Det går trögare än väntat i världsekonomin och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD skriver nu ner sina prognoser.
Sämst går det i Europa men Sverige klarar sig ganska bra.
OECD:s ekonomer som spår en svensk BNP-tillväxt på 3,3 procent nästa år, betydligt högre än de senaste svenska prognoserna från SEB och Handelsbanken.
I sin nya bedömning av världsekonomin konstaterar OECD också att den väntade internationella konjunkturuppgången inte riktigt vill infinna sig.
Kulturminister Leif Pagrotsky spelade en avgörande roll när TV 4 nominerade ny styrelse. Pagrotsky är bekymrad över ägarkoncentrationen i medierna och har haft diskussioner med Bonnier sedan bolaget tillsammans med Proventus stärkte greppet över TV 4 i vintras. I diskussionerna har Pagrotsky "redovisat regeringens synsätt".
 Kanske har de haft med sig våra synpunkter när de har gjort sina bedömningar och värderingar, det är något du får fråga dem om, säger Leif Pagrotsky till TT.
 Men i förslaget till ny styrelse verkar man ha beaktat våra synpunkter, tillägger han.
Byggnads anslöt sig på tisdagen till raden av svenska fackförbund som varslat om sympatiåtgärder för papperskonflikten i Finland.
De många sympatiåtgärderna har fått flera arbetsgivarorganisationer att kräva förbud. Trots att det var arbetsgivarna som en gång i tiden drev fram rätten till sympatiåtgärderna.
Kent Källström, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, tycker att systemet med sympatiåtgärder är otidsenligt. Han tycker att det borde införas krav på att åtgärden är ändamålsenlig.
Dina gamla aktier kan bli ett oväntat klipp.
Landets länsstyrelser sitter just nu på sammanlagt över två hundra miljoner kronor pengar som tillhör okända minoritetsägare i uppköpta aktiebolag och som deponerats i väntan på att dessa ska ge sig till känna. Överlägset mest pengar finns på länsstyrelsen i Stockholm, som väntar på att ägarna till 195 miljoner kronor ska höra av sig.
Har ingen krävt sin rätt efter tio år får majoritetsägaren i stället möjlighet att begära dem tillbaka.

Mer läsning

Annons