Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charterflyg för 18-åring

När en tvångsomhändertagen 18-åring från Nordanstig i höst skulle transporteras från ett behandlingshem i Kalix till en länsrättsförhandling i Gävle chartrades ett flygplan med vakter.

Annons
Först sträckan Luleå - Uppsala och efter förhandlingen Uppsala - Luleå, berättar 18-åringens mamma som bedömer att vården av hennes son på ett år kostat skattebetalarna cirka 1,5 miljoner kronor.
I Kalix är kostnaden 4 200 kronor per dygn och där har han nu varit i två månader. Han behandlas med en säkerhet som om han vore en mördare.
Sven-Åke Eriksson (c), omsorgsnämnden ordförande, uttalar sig inte om det enskilda fallet men han berättar att det är statens institutionsstyrelse som bekostar transporter mellan dess vårdinrättningar och domstolar med mera. Kommunen har med andra ord inte betalat för det chartrade planet och vakterna.
Myndigheterna har i flera omgångar beslutat om fortsatt tvångsomhändertagande. Det har gällt i ungefär ett år.
Mamman ser nu ett slut på den tiden:
Från institutionen i Kalix uppger man att det är bäst för min son att få komma hem och att få stöd på hemmaplan. Jag hoppas nu att kommunen också ska besluta om det.
Samtidigt som länsrätt och kammarrätt stöttat Nordanstigs omsorgsnämnd i dess bedömning om tvångsvård har kommunen fått allvarlig kritik av länsstyrelsen om hur fallet handlagts.

Mer läsning

Annons