Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för AM, Anonyma Mobiholister

Annons

Krönikör Nygren är lycklig innehavare av en osmart mobil – närmare bestämt en Nokia det bara går att ringa och skicka sms med; glöm surf och appar och ens inbyggd kamera. Således löper han heller inte risk, i den mån risken funnits, att fastna i det nya Svensson-missbruket – att det som en gång lite gulligt kallades nallen tar över allt för mycket av tillvaron. På behandlingshem har man fått förfrågningar om hjälp mot mobilmissbruk.

AA finns sedan många år, men nu verkar det vara dags för AM, Anonyma Mobiholister. Roger Thörn, föreståndare vid Kolmårdens behandlingshem i Östergötland, hjälper människor som har problem med spelmissbruk – nytt är att allt fler hör av sig för sitt mobiltelefonberoende.

"Många verkar leva sina liv genom sin telefon", menar Roger Thörn i en intervju. "Det är väldigt sorgligt och det är enormt farligt för dem som är i farozonen. Tyvärr inser varken de drabbade eller sjukvården det här fenomenet."

Läs också: Mobilberoende ett växande fenomen: "Det är väldigt sorgligt och enormt farligt"

Alkoholisten kan på morgonen med skakiga fingrar sträcka sig efter en burk klass III och mobilmissbrukaren, mentalt om än inte fysiskt lika beroende, det första han eller hon gör stryka till sig telefonen från nattduksbordet. Det är heller inte ovanligt att skolbarn är uppkopplade för jämnan och att nattsömnen blir lidande på grund av lyssnande efter nya meddelanden.

Roger Thörn igen:

"Många män hör av sig till oss. De är oroliga för sina fruar, flickvänner eller döttrar. Vi får även många förfrågningar från företagare, som har anställda där mobilerna tar för mycket tid från deras arbete."

Det är åtskilliga år sedan undertecknad reagerade med ett vemodets tryck i bröstet, när han första gångerna såg unga mammor med barnvagnar sysselsätta sig med mobilen i stället för att ägna ungen uppmärksamhet. Spel, sms och sociala medier verkar viktigare.

Hysterin kring nyligen lanserade Pokémon Go gör att man kan se vuxna par ute tillsammans, men på 10–15 meters avstånd, stirrande på varsin Iphone-display sökande artificiella små monster i omgivningen. Man behöver inte vara teknikfientlig eller obotlig romantiker för att höja på ögonbrynen; vad hände med de nyförälskade paren som gick hand i hand på kvällspromenad? Den synen verkar snart bli mer ovanlig än sabeltandade tigrar.

Receptet från Roger Thörn vid Kolmårdens behandlingshem är enkelt, och rimligen effektivt:

"Skaffa en gammal telefon, som inte har tillgång till nätverk. Att ha en mobilfri dag, eller åtminstone en förmiddag, kan också vara en bra start."

Håll med om att det är ganska skrämmande att en representant för ett behandlingshem över huvud taget ska behöva gå ut med en sådan uppmaning.

För dig som loggar in: Testa dig själv: Hur mobilberoende är du?

Tidigare krönikor:

Lycka var att få åka sopbil

Kaffe? Nä, kameraövervaka Navet

En riktigt his(s)nande upplevelse

Acht-Acht är en kanongod glass

38 våningar minus 34 vore en höjdare

Christer Nygren

Mer läsning

Annons