Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig kunskap om pensionssparande

Svenskarna har dålig koll på hur pensionssystemet fungerar. Information via grund- och gymnasieskolan kan vara ett sätt att förbättra kunskaperna, föreslår Länsförsäkringar.

Annons
Nästan hälften av svenskarna vet inte hur stor del av sin nuvarande lön de kommer få ut i pension när det är dags. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.
 Intresset för pensioner har generellt sett varit lågt, säger Peter Säll, vice vd för avdelningen Liv hos Länsförsäkringar.
Ett skäl till det dåliga intresset tror han är att premiepensionssystemets införande 1999 sammanföll med en börsnedgång.
 Det skrevs mycket negativt om premiepensioner. Det har bidragit till det låga intresset.

Yngre vet minst
I det allmänna pensionssystemet kommer det belopp man får från försäkringskassan och premiepensionsmyndigheten att uppgå till 60 procent av lönen. Därför krävs det att man kompletterar den allmänna pensionen med eget sparande för att inte få sämre ekonomi efter pensioneringen.
Kunskapen om pensionssparande är sämst för personer i åldrarna 1624 år.
 Man tycker att pensionen ligger långt fram i tiden och att det inte är något som man behöver tänka på nu, säger Säll.
Enligt undersökningen har kvinnor sämre kunskaper än män. 53 procent har ingen uppfattning om hur mycket de kommer att få ut i pension jämfört med 39 procent av männen.
 Kvinnorna svarar kanske ärligare, säger Peter Säll.

Skolan har ansvar
För att förbättra kunskaperna krävs insatser från försäkringsbranschen, premiepensionsmyndigheten och skolan, anser han.
 Skolan har ett stort ansvar för att öka förståelsen för sambandet mellan individen, samhället och pensionssystemet, säger Säll och föreslår att företrädare för försäkringsbranschen ska bidra till undervisningen.
Olika begrepp för samma saker är något som ökar förvirringen kring pensionssparandet. Portalen Min pensions vd, Anders Lundström, tycker att det är viktigt att informationen blir enhetlig.
Som exempel på olikheter nämner han att medan somliga talar om återbäring säger andra avkastning.
I Länsförsäkringars undersökning telefonintervjuades 7 800 personer i åldrarna 1669 år under maj och juni.

Mer läsning

Annons