Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskvällar flyttar till Jättendal

Efter missnöje med servicen på Bergsjögården i Bergsjö, har dansklubben Bergsjö Motionsklubb sagt upp hyresavtalet och flyttar danskvällarna till Godtemplargården i Jättendal, intill E4, en mil österut.

Annons
Men det har inte skett utan stridigheter i klubbstyrelsen.
Det gick så långt att jag hotade med att hoppa av om vi inte avvecklade Bergsjögården, säger ordförande Bengt Olsson, Bergsjö.
Efter omröstning i styrelsen vann förslaget om att börja dansa i Jättendal, vilket sker 16 oktober.
För 800 kronor per danskväll har klubben hyrt Bergsjögården, men servicen är dålig, enligt Bengt Olsson.
Vi har ofta tvingats städa både före och efter danserna. Ibland har vi måst skotta snö och ibland har det saknats toapapper på wc.
Det uppges ha varit svårt att nå gårdens ägare, fabrikör Gabriel Brånby.
När vi velat ha hjälp har han ofta befunnit sig utomlands på affärsresor.
Det har i flera år varit önskemål från delar av styrelsen samt dansgäster att flytta söndagsdanserna till Jättendal, som av många upplevs som mer centralt placerad i kommunen.
Vi räknar med att få delvis ny publik, både från Gnarp och Sundsvallsområdet, vilka av skilda orsaker inte velat åka till Bergsjö.
Avtalet med Godtemplargården har skrivits med gårdens Kjell Andersson och där bjuds bra service, framhåller Bengt Olsson.
De har vaktmästare som städar. De fixar kaffe och tar emot orkestrarna. Och hyran är inte högre än i Bergsjö.
Danserna i Bergsjögården har pågått i närmare 20 år, med undantag för en kort period, när gården var igenbommad och till salu för några år sedan.
Då var vi i Jättendal, men flyttade tillbaka när Bergsjögården fick ny ägare. Att vara kvar i Jättendal var inte tal om då. Ett visst bytänkande vad gäller danslokal rådde inom delar av styrelsen; det påtalades bland annat att klubbnamnet Bergsjö Motionsklubb förpliktar. Men Jättendals godtemplargård är en jättebra lokal.
I diskussionerna om att byta danslokal har även nämnts Blå Gården i Gnarp, men enligt Bengt Olsson är ventilationen där otillräcklig.
Det blir lätt för varmt.
Bergsjö Motionsklubb riktar sig till dansvänner i åldrarna 50 år och uppåt. Fyra moderna och en gammal dans är modellen, samt att paren dansar en dans med varandra förre partnerbyte. Det senare för att så många kvinnor som möjligt ska få dansa, eftersom kvinnoöverskott oftast råder.
Vitsen med motionsdanserna är att dansa och röra på sig och dansa med många olika.
Nu anordnas danserna på Bergsjöparkens rotunda i Bergsjö; 9 oktober är sista dansen för säsongen. Efter att kommunen låtit justera ventilationen, är det inte bastuliknande temperaturer längre.
Det har fungerat bra. Varmt ibland, men det har gått, säger Bengt Olsson.
Fotnot: ST har sökt Gabriel Brånby på Gränsfors Bruk i Bergsjö för kommentar. Beskedet är att han är på semester och ej kan nås.


Mer läsning

Annons