Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorn tar över finrummet

Nu ska datorn flytta ut i vardagsrummet och tv:n, stereon, dvd:n och hemmadatorn ska ersättas av en enda maskin.
Media center kallas den nya tidens under.

Annons
Det har gått några veckor sedan Microsoft lanserade den svenska versionen av Media center tillsammans med några av branschens datortillverkare.
Media center är egentligen en programvara, en variant av Microsofts operativprogram XP. Den är speciellt anpassat för att fungera som central för diverse digitala nöjen.
Att titta på tv, lyssna på musik, titta på film och spela spel brukar kräva flera ihopkopplade maskiner. Med de nya mediespelarna räcker det med en maskin.
 Den ska göra det enkelt att använda olika maskiner och slippa köpa flera maskiner som "kanske" går att kombinera, säger Nicklas Aglert på företaget Intel till TT.
Intels produkter finns också i de nya Media center-maskinerna.

Inte först
Microsoft är inte först på den svenska marknaden med att satsa på en dator för vardagsrummet.
Minnesgoda kommer kanske ihåg reklamen för ett antal år sedan i hemmadatorns barndom, när fru Wellton drog blickarna till annonser för bärbara datorer. Firman som numera heter Wellton Way har i flera år försökt sälja sin produkt Multimedia Center. Den som redan har en dator kan köpa programvaror som förvandlar den till ett mediecenter.
Gissa om det råder strid mellan bolagen, nu när marknaden kanske är mogen. Wellton Way har till exempel anmält Media center till Konkurrensverket.
För den som står i begrepp att investera i en ny dvd med hårddisk för att spela in program och utnyttja finesser som paus i direktsända program, köpa en ny pc eller spelmaskin kan det vara värt att stanna upp ett ögonblick och fundera över om en kombination kan vara ett alternativ.

Avkylande
Var och en som försökt koppla ihop allsköns apparater med varandra vet att det brukar kunna ställa till problem. Olika märken, olika generationer, sladdar och än mer sladdar som ska stoppas i rätt hål.
Ett antal företag har börjat sälja datorer med Windows Media center installerat; Fujitsu Siemens, HP, Acer och svenska Network för att nämna några. Prislappen startar kring 15 000 kronor, vilket onekligen kan ha en avkylande effekt på habegäret.
För pengen får kunden en designad dator, som ska kunna försvara sin plats i finrummet. Via bredbandet kan den kopplas till en rad tjänster, till exempel för att hyra film över nätet. Men också en hårddisk-dvd som gör det möjligt att spela in, pausa i programmet, köpa/ladda ner musik från nätet eller sjunga karaoke. Självklart går den också att använda som en pc, kolla e-post, surfa på nätet och betala avbetalningarna på maskinen med.

Mer läsning

Annons