Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljhandeln ökade starkt i januari

Året började starkt för handeln. Den egentliga detaljhandelns omsättning, med försäljningen på apotek och systembolag borträknat, ökade med hela 7,6 procent i januari.

Annons
Inklusive apoteks- och systembolagsförsäljning ökade detaljhandeln mätt i fasta priser och korrigerat för kalendereffekter med 6,9 procent, enligt den senaste mätningen från Statistiska centralbyrån (SCB) och Handelns utredningsinstitut (HUI).
Mätt i löpande priser ökade den totala detaljhandeln med 1,6 procent under månaden.
Mindre bra gick försäljningen inom sporthandeln som minskade med 11,6 procent mätt i löpande priser. Ur branschens synvinkel var januarivädret dåligt för den som säljer skridskor, skidor och varma jackor.
Däremot gick det bra för järn- och bygghandeln som ökade med 16,8 procent i januari i år jämfört med januari förra året. Även möbelhandeln steg rejält med 9,9 procent.
Överlag gick det bra för sällanköpsvaruhandeln som ökade med 3,8 procent i löpande priser.
Mindre bra, men enligt SCB och HUI efter sedvanligt mönster, gick det för dagligvaruhandeln som backade med 1,0 procent i januari mätt i löpande priser. Livsmedelshandeln minskade med 0,3 procent och försäljningen på Systembolaget gick ned med 7,7 procent.
Priserna fortsätter att minska både inom dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln. Anledningarna är många. Några av dem är en relativt stark krona, teknisk utveckling och en allt tydligare billighetstrend, enligt SCB och HUI.
Mest gick priserna ned inom elektronikhandeln.

Mer läsning

Annons