Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda för hets mot folkgrupp

/

Två månaders fängelse, vård i enlighet med socialtjänstlagen och skyddstillsyn med samhällstjänst och böter. Det blev domarna för de sju Sundsvallsungdomar som delade ut flygblad med rasistiskt och homofientligt innehåll på en gymnasieskola i Söderhamn.

Annons
Det var i december 2004 som de sju killarna från Sundsvallstrakten spred nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsens budskap på Staffanskolans gymnasium i Söderhamn.
De delade ut flygblad och placerade pamfletter ovanpå och i elevernas skåp. I flygbladen stod bland annat att homosexuella har \"en moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen\" och att homosexlobbyn försöker avdramatisera pedofili.
Under gårdagen dömdes ungdomarna alltså för hets mot folkgrupp i Bollnäs tingsrätt.
Alla sju erkände att de hade befunnit sig i skolan och delat ut flygbladen. Men att budskapen skulle kunna tolkas som att homosexuella främjar pedofili, nekar de till. De hävdar i stället att deras syfte varit att väcka debatt om \"den brist på objektivitet som präglar den svenska skolundervisningen\".
För de två äldsta männen, 24 respektive 26 år gamla, blev domen två månaders fängelse vardera.
Två av de dömda ungdomarna avtjänar redan fängelsestraff för misshandel med rasistiska förtecken. Då det nu aktuella brottet utfördes tidigare och då det brottet ansågs vara av allvarligare karaktär, förlängdes inte straffet ytterligare.
För den yngsta av pojkarna, en 17-åring, blev påföljden vård i enlighet med socialtjänstlagen.
Övriga två fick skyddstillsyn respektive villkorlig dom och dagsböter.

Mer läsning

Annons