Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ett år utreder USA anklagelser om skändning av Koranen

Uppgifter om att amerikanska fångvaktare på Guantanamobasen kastade islams heliga skrift Koranen i en toalett har cirkulerat i över ett år. Men inte förrän protester mot skändningen ledde till kravaller i Afghanistan den här veckan började USA:s militär utreda påståendena.

Annons
Än så länge finns det enligt militären inga bevis för att uppgifterna är riktiga.
 Vi ska göra vårt bästa för att ta reda på sanningen om det här. Jag vill inte ens kalla det ett påstående. Det är ett påstått påstående, säger Lawrence DiRita, talesman vid försvarshögkvarteret Pentagon.
Tidskriften Newsweek hade i förra veckan en artikel enligt vilken förhörsledare ska ha försökt spola ned ett exemplar av Koranen på toaletten för att provocera de muslimska fångarna på Guantanamo på Kuba.

En rad anklagelser
I Afghanistan har fyra dagars kravaller i protest mot den påstådda Koranskändningen kostat 14 människor livet, ett hundratal har skadats och byggnader och bilar har stuckits i brand. Svenska Afghanistankommittén är en av de utländska organisationer som råkat illa ut. Kommitténs byggnad i Jalalabad brändes ned för några dagar sedan och i fredags plundrades den danska hjälporganisationen Mission östs kontor i Baharak i nordöstra Afghanistan.
I tisdags, samma dag som oroligheterna bröt ut i Jalalabad i östra Afghanistan, gav den amerikanske generalen Bantz Craddock order om en utredning av påståendena.
Men artikeln i Newsweek var bara en i raden av liknande anklagelser, som först kom i omlopp när tre brittiska fångar släpptes från Guantanamo i mars 2004.
De hävdade i ett gemensamt uttalande att vakter hade sparkat och kastat omkring Koraner och ibland kastat dem i hinkar som användes som toalettstolar.
Skändningen av Koranen var enligt de tre britterna en av de frågor som fick fångar att hungerstrejka.

Väl förberedd aktion
I januari sade en grupp kuwaitiska Guantanamofångars advokater att deras klienter gett liknande beskrivningar av vakternas kränkande beteende.
Lawrence DiRita vid Pentagon hävdar att det inte finns några bevis för att vakterna har gjort det de anklagas för. Däremot ska det finnas en anteckning i ett förhörsprotokoll från Guantanamo om hur en av de muslimska fångarna själv ska ha rivit ut blad ur Koranen och stoppat dem i toalettstolen i protest mot förhållandena.
Den amerikanska militärledningen avfärdar också uppgifterna om att protesterna i Afghanistan skulle ha varit spontana. Enligt USA rör det sig sannolikt om ett noga planerat försök från talibanernas sida att på nytt få en politisk roll.

Mer läsning

Annons