Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM över – vad ska vi då samlas kring?

/

Annons

När jag var liten var folkparken det stora dragplåstret i midsommartid. Ja, för all del ytterligare ett antal andra dagar och kvällar också under några intensiva sommarveckor.

Det var liksom givet. Alla skulle dit. Flickor, män, gamla och unga. Det var de stora festplatsernas tidevarv. Några gränser eller klyftor talades det inte så högt och tydligt om, utan allt tycktes ske naturligt. Så ser i alla fall bilden ut för mig nu, 30, 40 och 50 år senare.

Likadant i hemmen. Med först ettan och sedan både ettan och tvåan i hemmens tv-apparater blev det lilla programutbudet välkänt för de allra, allra flesta och samtalsämnena var givna, efter de där publikdragarna som ingen ville missa.

I dag ser det helt annorlunda ut.

Folkparkerna sliter för att få folk till åtminstone något litet event per år och sommar, om de ens lever. Likadant med utedansbanor och logar ... eller logdanser riktad till den stora publiken, finns det såna kvar?

Utbudet av allt rörligt som strömmar in och ut ur våra mobiler, plattor och skärmar i olika storlekar är däremot enormt.

Men vad samlas vi kring, nu när EM-festen i Frankrike går in på slutvarvet.

Utan Sverige blir det inte mycket kvar för den stora massan, som älskar de blå och gula färgerna, men som överlåter åt nördarna att fortsätta frossa i nationalsporten fotboll.

Tur i alla fall att midsommarstången överlevt in i tvåtusentalet, som symbol och fysiskt fenomen. Något att klä i all sköns blomster, något att jobba med och resa, för att sedan dansa kring. Flickor, män, gamla och unga.

När jag var liten dansade vi förstås kring stången i folkparken. Numera varhelst vi väljer att samlas för att umgås och fira att sommaren är här, ska vara här, och att natten är så ljus och löftesrik, att tiden liksom vill stanna upp för några ögonblick.

Jag tror på fullt allvar att vi bland alla fria val, mitt i all individualisering, behöver någonting att samlas kring. Något som förenar.

I Storbrittannien har ett delat kungadöme efter utfallet om folkomröstningen gällande fortsatt medlemskap i EU eller inte fått något att prata om, att samlas kring – och försöka enas på nytt.

Här hemma får vi på nytt chansen att jämföra vårt midsommarfirande med andra, delar av släkten, jobbarkompisar och vänner, som just det här veckoslutet befinner sig någon annanstans än du och jag.

Något nytt på menyn? Något nytillskott bland släkt och vänner på lunchen? Och hur ser egentligen den snart klädda stången ut i går?

Nästa gång en del av oss äter sill, tar oss en lille en och förbereder ringdans är det en gran som står i centrum.

Om ett halvår. Då, om inte förr, samlas vi kring något som genomsyrar det mesta igen.

Det har i alla fall inte ändrats med åren ...

Mer läsning

Annons