Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gripen misstänkt för delaktighet i Londondåden

Minst en person har gripits i West Yorkshire — varifrån tre av de fyra Londonbombarna kom.
Gripandet sätts enligt poliskällor i samband med terrordådet den 7 juli, uppger brittiska medier.

Annons
Dessutom framkom på söndagen att en av de fyra självmordsbombarna i London kontrollerades av den brittiska säkerhetstjänsten i fjol i samband med ett planerat terrordåd.
Säkerhetstjänsten MI5 gjorde förra året en rutinmässig kontroll av 30-årige Mohammad Sidique Khan, känd som elevassistenten efter fotot som kablats ut världen över. MI5 utredde uppgifter om planer på att spränga en bilbomb utanför en nattklubb i centrala London, skriver tidningen Sunday Times och citerar en högt uppsatt källa.
Khans namn dök upp sedan han besökt ett hus som användes av en man som i sin tur träffade en av de misstänkta. Liksom hundratals andra i utredningen ansåg säkerhetstjänsten att Khan var alltför perifer för att ägnas något intresse.

Globala spaningar
Dessutom kom den israeliska tidningen Maariv på söndagen med uppgifter om att Khan tros ha varit med i planeringen av en självmordsbombning på en strandbar i Tel Aviv den 30 april 2003. En israelisk säkerhetskälla avvisade Maarivs uppgifter.
Utredningen kring tåg- och bussbomberna i London den 7 juli, som dödade minst 55 människor och skadade cirka 700, fortsätter på global front. Polisen är övertygad om att de fyra bombmännen hade ett nätverk möjligen al-Qaida bakom sig, och söker nu efter "hjärnorna".
Ett hett spår leder till Pakistan. Tre av männen är av pakistanskt ursprung och besökte landet förra året, två av dem återvände till Storbritannien så sent som i februari.

Förhör på koranskolor
Pakistanska säkerhetsstyrkor har gripit åtta personer med misstänkt anknytning till Shehzad Tanweer. Två av dem har band till den al-Qaida-kopplade kashmiriska militanta gruppen Jaish-e-Mohammad (Mohammads armé), hävdar pakistanska säkerhetskällor.
Shehzad Tanweer ska ha besökt flera koranskolor i Pakistan, och på en av dem gjordes förhör under helgen. Skolan, som ska ha kopplingar till Mohammads armé, förnekar all kännedom om Tanweer.
På en annan utredningsfront, i Egypten, kvarhölls Magdi al-Nashar i förhör på söndagen. Biokemisten al-Nashar, bosatt i Leeds, misstänks för att ha hjälpt till att framställa Londonbomberna. al-Nashar nekar till anklagelserna.

Flera gripanden
En person har gripits i West Yorkshire och enligt poliskällor sätts gripandet i samband med terrordåden i London, uppgav brittiska medier på söndagskvällen.
Ytterligare sex personer greps i norra England på söndagen. Det skedde i Leeds enligt en polistalesman. Gripandena ska enligt brittiska medier ha gjorts med stöd av antiterrorlagar, men även om de sågs som en följd av den pågående terrorutredningen misstänks de gripna inte för samröre med bombattentaten i London.

Mer läsning

Annons