Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandring i tid och rum

/
  • Marie Lundqvist Trafikverket och Tina Johansson, Sundsvalls museum i ett fönster vid informationsplats Nolby Högar.
  • Tina Johansson Sundsvalls museum, Margareta Bergvall, Länsmuseet Murberget, Stefan Lindström Trafikverket, Birgitta Malmberg Värdshuset Glada Gåsen, Birgitta Larsson arkitekt, Ulrika Håden Värdshuset Glada Gåsen och Marie Lundqvist Trafikverket.
  • – Taket är en illusion av vattenytan underifrån och när solen bryts i vattenrörelsen så bildas solkatter på marken, säger Birgitta Larsson som är en av arkitekterna bakom skapelsen.

Den enögde Oden med sina kraftfulla björnar vakar över informationscentret Nolby Högar.

Annons

När besökarna har passerat genom byggnaden börjar en tidsvandring över Kvisslet, en bäck som även rann här under järnåldern och gav upphov till namnet Kvissleby. Skiffergången leder upp mot en plats i landskapsrummet där man kan reflektera över sammanhanget i tid och rum.

Portalen och portarna är fönster ut i landskapet med information om spår och lämningar från en mångtusenårig mötesplats.

– Taket är en illusion av vattenytan underifrån och när solen bryts i vattenrörelsen så bildas solkatter på marken, säger Birgitta Larsson som tillsammans med Bengt Schibbye från Härnösand är arkitekterna bakom skapelsen.

Nolby Högar som invigs den 24 maj är ett samarbete mellan länsstyrelsen, Sundsvalls kommun, Sundsvalls museum, Trafikverket och länsmuseet Murberget.

– Efter invigningen lämnar vi över skötseln till Sundsvalls kommun säger, Stefan Lindström Trafikverkets projektledare.

På söndag är det familjedag och invigning av Nolby Högar. Vid invigningsceremonin talar bland andra landshövding Gunnar Holmgren och kommunalrådet Peder Björk (S). Sedan blir det framträdande av kören Mousiké, föreläsningar, tillverkning av runtavlor, bakning av nervkakor och lek med pil och båge.

Guidade turer både till fots och med häst och vagn finns på programmet. De utgår från Storhögarna och där ligger Norrlands största gravhög.

– Den är från järnåldern och utgrävningar har aldrig gjorts av arkeologer, säger Tina Johansson intendent vid Sundsvalls museum.

Vägen vid informationsplatsen är smal och på parkeringsplatsen är endast för funktionshindrade under invigningen.

– Därför har vi har gratis transportbussar från det sanerade området i Svartvik och Njurunda ishall från klockan elva, säger Marie Lundqvist kommunikationsansvarig Trafikverket.

Mer läsning

Annons