Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosioner skakade Burmas huvudstad

Ohyggliga scener utspelades i Rangoon i Burma på lördagen, när fyra kraftiga sprängladdningar detonerade.
Tonårsflickor som köade för att få en autograf av popstjärnan R Zar Ni i ett köpcentrum tvingades i nästa ögonblick kasta sig ut genom fönstren i brinnande, blodiga t-tröjor, berättar ett vittne.

Annons
Andra vittnen berättade om pölar av blod, samt lik med bortsprängda huvuden och kroppsdelar. På sjukhusen var situationen kaotisk.
Explosionerna skedde nästan samtidigt i olika delar av Rangoon: i köpcentren Junction 8 och Dagon, samt i Rangoons internationella mässcenter, där en thailändsk modevisning pågick.
Säkerhetsstyrkor spärrade snabbt av tillfartsvägarna till alla attentatsplatserna. Flera medlemmar av militärjuntan kom för att inspektera förödelsen.

Skyller på motståndsgrupper
Uppgifterna om antalet dödade gick starkt isär. Till nyhetsbyrån AFP sade ögonvittnen att "dussintals" människor hade dödats och upp till 200 skadats. Reuters hade uppgifter om nio dödade och ett hundratal skadade. Statlig radio uppgav att elva dödats, och exiltidningen Mizzima rapporterade 14 dödsoffer.
Sedan i fjol har en rad mindre bombdåd skett i huvudstaden, för vilka regimen rutinmässigt ger den politiska oppositionen och de etniska minoriteternas gerillor skulden. Så även denna gång. Statlig tv anklagade gerillagrupperna KNU, KNPP och SSA South samt en exilregering för terrorn. Men anklagelserna tycks ha liten substans. Nationella Koalitionsregeringen (NCGUB) är fredlig och demokratisk. Och de väpnade grupper som nämndes, som kommer från shan-, karenni- och karenfolken, har fullt upp med att försvara sina djungelbaser vid gränsen mot Thailand.

Juntan skyldig?
Så vem som egentligen ligger bakom lördagens sprängdåd kanske aldrig blir känt, men detta är utan tvivel det värsta terrorattentatet i Rangoon i mannaminne. Kanske har juntan själv arrangerat massakern för att kunna svartmåla oppositionen.
I vilket fall är den politiska situationen i Burma spänd. Regimen har nyligen skakats av en inre maktkamp mellan säkerhetstjänsten och armén. Och på lördagen pågick ett toppmöte i Kyoto där EU förgäves försökte pressa Burma att frige demokratikämpen Aung San Suu Kyi. Det anses extra brådskande då landet nästa år övertar ordförandeskapet i den regionala samarbetsorganisationen Asean.

Mer läsning

Annons