Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket till attack

Nu går fackförbundet Seko till attack mot Ånge kommun och beslutet att kommunen ska sköta snöröjningen i Ånge i vinter.
Anställda förlorar jobbet samtidigt som kommunen planerar för övertidstuttag skriver facket i ett protestbrev till arbetarkommunen i Ånge.

Annons
Det är med förvåning som Sekos avdelning i Västernorrland följt beslutet från tekniska förvaltningen i Ånge kommun att man ska sköta snöröjningen på egen hand.
När det gäller vinterunderhållet inom Ånge kommun så har vi från Vägverkets driftområde och från privata företag erfaramnhet konstaterar Seko i sin skrivelse.
Nu ska kommunalt anställda utöver sina ordinarie arbetsuppgifter inom Ånge kommun även sköta vinterunderhållet genom att i större utsträckning arbeta övertid. Det förebyggande vinterunderfhållet är oftast förlagt till tidig morgon, natt och även på helger. Vilket om ordinarie personal ska utföra det medför ett kraftigt ökat övertidsuttag skriver Seko vidare.
Normalt har inte Seko några synpunkter på vem som utför uppdragen med drift- och underhåll av gator och vägar. Men i detta fall är vi förvånade att kommunen driver på en utveckling så att privata näringslivet samt anställda förlorar en förutsättning för fortsatt verksamhet och etablering inom kommunen. Samtidigt som det planeras för ett ökat övertidsuttag för anställda i kommunens regi. Facket ställer sig i skrivelsen frågande till om både tjänstemän och politiker tycker det är förenligt med arbetstidslagens syfte som trädde ikraft från första juli i år.
Seko hänvisar också till att i lagstiftningen finns bland annat syftet att begränsa den totala arbetstiden per vecka till 48 timmar, inklusive övertid. Det anser vi är bra eftersom det kan leda till att fler får dela på de arbetstillfällen som finns. Och även minska ohälsan och öka möjligheten till återhämtning från i många fall stressiga arbetsmiljöer fortsätter Seko sitt starkt kritiska brev.
Minst två företag med totalt åtta anställda förlorar nu underlaget för att behålla personalen, samtidigt som kommunen planerar för ett övertidsuttag. Med tanke på den höga arbetslösheten vill vi gärna diskutera med socialdemokraterna i Ånge om det är förenligt med kravet på "arbete åt alla", slutar Sekos sin kritik mot kommunen.

Mer läsning

Annons