Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket vill stänga butikerna klockan 21

Stäng alla butiker, kiosker, videobutiker och bensinstationer senast klockan 21 på kvällen.
Det är en av de åtgärder som Handelsanställdas förbund vill ta till för att få ner antalet butiksrån.

Annons
I en ny rapport oroas facket över den långsiktiga utvecklingen av antalet butiksrån. För 30 år sedan genomfördes cirka 200 rån om året. I dag är de över 900, i genomsnitt 2,5 rån per dygn, och Handels kräver kraftfulla åtgärder för att rånen ska bli färre.
En effektiv åtgärd skulle enligt facket vara att tillåta butiker att ha öppet endast klockan 821 måndag till fredag och 921 på lördagar och söndagar. Argumentet är statistik som visar att 59 procent av alla butiksrån sker mellan 17 och 23 och ytterligare 13 procent på natten mellan 23 och 8 ofta i samband med stängning.
Dessutom vill Handels ta bort ensambemanningen och ge polisen skyldighet att rapportera butiksrån till Arbetsmiljöverket. I dag uppfyller inte många butiksägare skyldigheten att rapportera sådana händelser till Arbetsmiljöverket och dessa vill Handels ska lagföras.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten går Handels förste vice ordförande Lars-Anders Häggström med rapporten i ryggen till angrepp mot arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, som han anser nonchalerar problematiken och drar alldeles för stora växlar på tillfälliga nedgångar i statistiken över antalet butiksrån. Men det håller inte Svensk Handel med om.
 Vi nonchalerar inte alls problematiken men jag tror inte på de föreslagna åtgärderna. Det finns ingen statistik i världen som visar att dubbelbemanning minskar risken för rån, säger Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund till TT.
 Och att tro att minskade öppettider ska hjälpa är bara naivt. Sanningen är att 90 procent av de rån som sker på kvällen äger rum före klockan 21, ofta i samband med stängning.
Malmlund tror i stället på att minska rånbytet, vilket Handels också nämner som en viktig åtgärd. Butikerna borde bara acceptera kortbetalning på kvällar och nätter och införa slutna kontantsystem.

Mer läsning

Annons