Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastisk tv och en tjusig nominering

För några veckor sedan bad jag er läsare om tips och råd kring vårt utvecklingsarbete; vad ska ST satsa på framåt?

Annons

Förutom alla konkreta förslag dök det upp ett antal andra frågor, vilket givetvis är kul och stimulerande.

En läsare tog upp det här med premiummaterial på vår sajt.

"Varför i hela friden ha så kallade premiumsidor? Nej, tacka vet jag Aftonbladet och Expressen. Där finns det minsann inga premiumsidor och dessutom mycket att läsa och titta på. Skärpning ST."

Så här tänker jag kring det: För det första är inte kvällstidningarna lokaltidningar i Sundsvallsregionen. Visst finns det mycket att läsa och titta på hos dom, men du blir i alla fall inte uppdaterad om det som sker och rör sig i våra trakter annat än fragmentariskt. Och dessutom har också båda kvällstidningarna en hel del material som det krävs inloggning och betalning för att få ta del av, Aftonbladet har haft sin plustjänst rätt många år och var en av föregångarna på att ta betalt för redaktionellt innehåll på sin sajt.

Vi har den senaste tiden ökat andelen material på ST.nu som det krävs en inloggning för att läsa. Det är ett tecken i tiden, det är en rörelse vi ser i hela Sverige, ja i hela världen faktiskt.

Bakgrunden är inte så konstig om man tänker efter. Att ta betalt av läsarna för nyhetsförmedling är någon vi på ST gjort i över 170 år. Det är snarare konstigt att vi inte gjort det tidigare i våra digitala kanaler.

Vi känner nu att tiden är mogen. Allt fler läsare hittar till oss digitalt och många dagar har vi fler läsare på ST.nu är i papperstidningen. Dessutom har vi utvecklat vårt innehåll så pass mycket att det digitalt ger ett rejält mervärde. Givetvis ska våra betalande läsare ha exklusiv tillgång till detta mervärde. Och för dig som prenumererar på ST ingår givetvis allt premiummaterial även på sajten.

Ni som förra helgen följde vår bevakning av Giffarnas återtåg till Allsvenskan vet vad jag pratar om. Förutom det vanliga fick du hela uppsnacket, liverapporter, direktsänd tv direkt från firandet i omklädningsrummet och från efterfesten på sportbaren.

Självfallet kan vi inte göra allt detta i papper. Där är digitala kanaler överlägsna, medan papperstidningen har andra fördelar.

Ett annat exempel är vår stora demokratisatsning inför valet, #kandulova, där du som läsare kunde ställa dina frågor direkt till de politiker som vill ha din röst – och genom oss också få svar och journalistik uppbyggd kring din fråga.

Denna unika tjänst blev i veckan nominerad till Stora Journalistpriset. Det är något vi är grymt stolta över. Det är en tjänst som vi skapat och som blev en succé tack vare er läsare. Utan er medverkan och utan politikernas svar hade satsningen inte varit något värt.

Trevlig helg!

Mer läsning

Annons