Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske – ett av våra allrapopuläraste sommarnöjen

Fiske är ett av de stora intressen vi svenskar har. Inte minst under sommaren är det många som tar med sig metspö och söker upp en sjö, en tjärn, en bäck eller ställer sig vid havskusten, i hopp om att kunna ta hem en firre.
Alla behöver inte tro att det ska få en två kilos abborre eller en gädda i rekordklass. Det är kul även om det blir fisk i mindre format.

Annons

I många år har vi svenskar ägnat oss åt sportfiske. På runstenar har man hittat uppgifter om fiske på olika platser i Sverige. Fynd visar att sportfiske pågick med handredskap i Sverige redan på 1600-talet. Så visst har fiske en gammal tradition i vårt land.

Sportfiske definieras som konsten att fånga fisk med spö, lina och krok. Men även inom sportfiske har förändringar skett under årens lopp. Nya material har tillkommit och vi människor har blivit allt rörligare. Vi tar flyget för att söka oss till sjöar i fjällvärlden, vi drar till Ryssland, Kanada och andra länder där det finns goda fiskemöjligheter.

Släpper tillbaka småfisk

De som fiskar ofta fångar inte fler fiskar än nödvändigt. Och de fiskar som de anser inte växt till sig tillräckligt släpper de oftast tillbaka i vattnet.

När vi under sommartid fiskar familjevis är det emellertid inte ovanligt att man går hem med en hink full med abborrar, om man har en bra fiskedag. Några av abborrarna kan ha en rejäl storlek.

Det är inte ovanligt att en ung flicka eller pojke kan bli riktigt intresserad av sportfiske om de får följa med vuxna och prova.

Att sitta vid ett fiskevatten och titta på ett flöte en vacker sommarkväll, eller en tidig sommarmorgon, kan vara mycket rogivande. Med gott fika i ryggsäcken och med möjlighet att hålla myggen borta kan det bli en av sommarens finaste ögonblick när man sitter där vid en sjö tillsammans med barn.

Gäller att ha tålamod

Det behövs givetvis tålamod för ett lyckat fiske. Och man bör även lyssna till erfarna sportfiskare om när på dygnet det är störst chans att lyckas med fisket, och tips om bra sjöar är alltid bra att lyssna till.

Många medelpadingar söker sig till både Jämtland och Hälsingland för att fiska. I dessa båda landskap finns intressanta fiskesjöar. I Jämtland har sportfiskare Gimån, som många medelpadingar söker upp. Men även i Stugun finns det bra fiskevatten, dit många lockas.

Här i Medelpad finns det också goda möjligheter till fiske. De som bor ganska centralt i Sundsvall har Sidsjön som en nära fiskesjö.

Bjuder på gratis fiske

Där finns regnbåge, röding och gädda. Det kostar inget att fiska i Sidsjön, så det är en sjö som vi kan rekommendera för föräldrar som vill fiska med sina barn.

Runt Sundsvall finns också en rad andra andra fiskesjöar. Vi har Järptjärnarna i Holm, Knivtjärn ovanför Kovland och Ängomstjärnen i Matfors. Dessutom erbjuds fiske i Ljungan och Indalsälven, fiske i havet och så vidare.

Handikappanpassat fiske

Även för handikappade finns det sjöar där det gjorts i ordning ramper så att det går att komma fram med rullstol.

Handikappanpassat fiske finns i dessa sjöar: Daksjötjärn i Liden, Orrsjön i Njurunda, Ängomstjärn i Matfors, vid Indalsälven i Forsmon i Timrå och i Sidsjön vid Dalstugan i Sundsvall. Detta är platser med både goda fiskemöjligheter och handikapptoaletter.

Fiskekort kan behövas

Tänk också på att det krävs fiskekort för att fiska i de flesta vatten.

Vi har nämnt att Sidsjön erbjuder gratis fiske för alla. Gratis är det också att sportfiska i havet. Men i övrigt gäller i regel fiskekort.

Sportfiskeklubbarna tar in pengar, för att kunna änga sig åt att hålla fiskevattnen öppna och även att sätta in ny fisk.

Gå gärna in på exempelvis länsstyrelsen Västernorrlands hemsida och titta efter vilka regler som gäller för sportfiske i vårt län. Sportfiskeklubbar i Medelpad har också egna hemsidor som ni också kan söka upp för att få information.

Ni som är ute och fiskar får gärna mejla, eller posta, bilder och fakta från ert fiske till oss på Dagbladet. Vi publicerar gärna bilder och uppgifter från fisketurer.

Mejla till: kjellove.cederqvist@dagbladet.se. Postadress: Kjell-Ove Cederqvist, Dagbladet, Box 466, 851 06 Sundsvall

Rune Wiklund i Hassel var härom dagen på fiske i Öviksfjällen i Jämtland och det blev en hel del abborrar för honom, vilket ni kan se på bilderna ovan.

Mer läsning

Annons