Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixade rekordlax på en kvart

/
  • En glad lax, Håkan Svärd, med sin rekordfångst. En vid det här laget stelfrusen lax på 24,2 kilo.

En fluga i guld och mörkbrunt var lockbetet. Det fick rekordlaxen på 24,2 kilo att hugga i Ångermanälven i tisdags, och Stödebon Håkan Svärd är mäkta nöjd.

Annons
Nu tror inte Håkan Svärd att flugan i sig spelar så stor roll för rekordet i Nipstadsfisket.
Jag har ingen favorit. Det är bara så att laxen vill ha grejerna på rätt sätt, kommer flugan rätt spelar det ingen roll hur den ser ut.
Vid fångsttillfället var vattnet lite grumligt och flugan syntes nog dåligt vilket ska vara en fördel enligt Håkan Svärd. Laxen ska bli överraskad, då hugger den bara så där i förbigående.
Det tog en kvart att få upp den för den var slö eftersom vattnet är så kallt ännu. Annars kan det ta en par timmar att få upp en sån här.
Det var vid 21-tiden som rekordfisken högg, 130 centimeter lång och 73 centimeter i omkrets.
Än så länge är det lågsäsong för Nipstadsfisket, först i slutet av juni blir det kö till de tolv fiskeplatserna. För Håkan Svärd är det bara laxfiske som gäller, varje år lägger han ner drygt 40 000 kronor på sin hobby.
Efter att ha fått lax en gång är det andra ointressant. Det är styrkan hos fisken som lockar.
Nu sitter han och planerar kommande fiske på lördag, ännu mera inbiten än tidigare. För det mesta av glädjen har hunnit passera, nu vill Håkan Svärd ha något större.
Men det är inte bara glädjeämnen, en lax på 24,2 kilo går inte in i frysboxen. Den här gången ordnade det sig ändå eftersom Ica i Stöde ställde upp och lånade ut frysutrymme. För laxen vill Håkan Svärd frysa hel för bästa resultat, sedan är det bara att kapa av, tina och göra upp fisken när det är matdags. Och den här lär räcka ett bra tag.

Mer läsning

Annons