Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler högtalare ska ge färre hörselskador på rockklubb

Bra ljud är inte detsamma som jättehögt ljud. Med fler, bättre och rätt placerade högtalare kan risken för hörselskador på musikklubbar minskas.

Annons
Det är en grundtanke inom ett projekt som drivs av bland andra Arbetslivsinstitutet och Göteborgs kommun.
I en studie av 140 rutinerade västsvenska rockmusiker hade tre fjärdedelar hörselskador, ofta tinnitus eller allmän överkänslighet för ljud. Samtidigt ökar skadorna bland ungdomar som besöker klubbar.
100 decibel i snitt är det gränsvärde som Socialstyrelsen angett. Tanken är att kommunerna ska kolla att musiken håller sig där.

Små ställen värst
 I stora arenor är ljudet relativt lätt att mäta och påverka. På mindre ställen är det större problem, med akustik, avstånd till publiken och annat, säger Björn Närlundh, utredningschef på Göteborgs miljöförvaltning.
Varje lokal startar från egna förutsättningar. En avlång rockklubb, med lågt i tak och två stora högtalare på scenkanten, kan lätt vara en farlig ljudmiljö.
 Det blir ofta att ljudet ställs väldigt högt där framme, för att det ska låta bra även långt bak i lokalen. Då blir det 110 decibel vid högtalarna, säger Staffan Sörenson i Arrangörsföreningen.
 En jämn ljudnivå runt 100 decibel i hela lokalen tycker nog de flesta är jättebra, tillägger han.

Trummor svåra
Trummor orsakar speciella problem. Om det akustiska ljudet från trummorna är för starkt, måste man höja det elektroniska ljudet från de andra instrumenten för att de inte ska "drunkna". Genomskinliga, 80 centimeter höga skärmar runt trummisen är en sak som prövats i Göteborgsprojektet, där en rockklubb nu är under ombyggnad.
Ljudabsorberande plattor i taket är en annan viktig del. Och så högtalarna med riktat ljud, två i taket ovanför scenen, bashögtalare inbyggda i scenkanten och andra högtalare på olika platser.
Det lät utmärkt på onsdagens pressträff, i 96-97 decibel. Kostnaden för förbättringarna varierar med utgångsläget, men uppskattas till under en halv miljon i många fall. Projektet vill visa goda exempel.
 Musiker har stark integritet. Att bara sänka ljudet plötsligt kan leda till att de åker tillbaka till hotellet, säger Staffan Sörensson, van att möta artister.

Mer läsning

Annons