Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN vill förbjuda barnaga

FN borde införa ett globalt förbud mot kroppsstraff mot barn, anser organisationens främsta expert på våld mot barn Paulo Sergio Pinheiro.

Annons
Förbudet bör infatta att föräldrar inte får klatscha och daska till sina barn, sade han vid ett besök i Sydafrika på tisdagen.
Pinheiros förslag är kontroversiellt världen över och läggs fram strax innan en omfattande FN-rapport om våld mot barn ska presenteras vid generalförsamlingens möte i september.
 Det skulle sända ett tydligt budskap om att det inte är socialt accepterat att slå barn, sade Pinheiro.
Förslaget betyder inte att lagar ska införas mot lärare och föräldrar, utan är tänkt att tvinga regeringar att inse att de har ett ansvar att spela en "pedagogisk roll för att visa att det finns alternativ" till kroppsstraff.
 Om du slår barn ser du inte på dem som människor. De har rätt till fullt skydd genom FN:s konvention om barnets rättigheter som har ratificerats av 192 länder, sade Pinheiro.
Det fanns flera idéer om hur andra åtgärder skulle kunna se ut, som handlade bland annat om diskussioner över generationsgränser och att barn ska ta aktiv del i skolkommittéer där disciplinstraff kunde bestämmas.
1979 blev Sverige först i världen med att förbjuda barnaga. Andra europeiska länder som förbjudit barnaga är Finland, Norge, Danmark, Lettland, Tyskland, Österrike, Italien och Cypern.
Förra året diskuterades barnaga intensivt i Storbritannien, som till slut tog bort en 1800-talsformulering som tillät "rimlig tuktning" av barn. Men ett kryphål lämnas kvar "återhållsamma" smällar, inte tillräckligt hårda för att lämna märken eller orsaka rodnad på barnets hud, tillåts fortfarande.

Mer läsning

Annons