Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraupproret har nått Nordanstig

/
  • Marie Lindgren vill vara hemma med döttrarna Julia och Lovisa - och spara pengar för kommunen. Till höger maken Fredrik.

Föräldraupproret har ett 20-tal engagerade i Nordanstig. Via namninsamlingar agerar de för en folkomröstning om valfrihet i barnomsorgen.

Annons
Jag är för förskolor men det måste vara en valfrihet. Får vi en sådan, blir det inflyttning av unga barnfamiljer till kommunen, lovar Marie Lindgren, Gnarp.
För henne är problematiken påtaglig. Maken Fredrik arbetar som medicintekniker på sjukhuset i Hudiksvall. Hon har arbetat som fritidsföreståndare men är hemma med döttrarna Julia, 4 år, och Lovisa, 2 år.
För vår del är det bäst om jag är hemma med barnen. Men när föräldrapenningen snart går ut får jag ingen ersättning alls. Ett barn på en kommunal förskola kostar cirka 165 000 kronor per år.
Marie Lindgren anser att 5 000 kronor per barn och månad kan vara en rimlig ersättning för föräldrar som väler att vara hemma med barnen.
Det ger ändå en mycket stor besparing för kommunen jämfört med en förskoleplats.
I Nacka kommun införs valmöjligheterna för barnomsorg från årsskiftet. De föräldrar som vill vara hemma med barnen får ett vårdbidrag.
Många barnfamiljer flyttar nu till Nacka. Vi vill inte göra det, vi trivs utmärkt i Gnarp och Nordanstig, fortsätter Marie Lindgren.
I dag är förskola det enda alternativet i Nordanstig. Det finns inga dagbarnvårdare (dagmammor) längre. I några kommuner i landet har det införts ett system med vårdbidrag till föräldrar som förutom eget barn även ansvarar för minst ett utomstående barn.
Många vill vara hemma med sina barn om de har möjligheten.
I tre kommuner i landet har det hållits folkomröstningar om valfrihet i barnomsorgen.
I alla tre har det blivit ja.
Marie Lindgren befarar att det kan mala långsamt i den kommunala kvarnen men hon hoppas ändå på att det ska undan. Gärna utan folkomröstning.
Jag känner flera barnfamiljer som skulle flytta hit om vi i föräldraupproret skulle få stöd.

Mer läsning

Annons