Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta polisen Olav Östlund från Kvissleby är rädd...

/

Före detta polisen Olav Östlund från Kvissleby är rädd att Norra Nyhamn med sina många kulturskatter växer igen och försvinner. Han vill att området ska bli naturresevat.

Annons
Norra Nyhamns storhetstid varade mellan åren 1873 till 1914. Det var N O Näs som byggde en ångsåg med fyra ramar. Vid strejken 1879 visade arbetarna vid sågen i Nyhamn lojalitet med arbetsgivaren och gick aldrig ut i strejk.
Sågplatsen läge markeras av grundrester. Ett mindre samhälle växte upp kring sågen. Det fanns bostäder, skola och affär på platsen som antagligen myllrade av liv, säger Olav Östlund.
År 1906 köpte E A Enhörning och Hippen Åslund bolaget och bildade Nyhamns Cellulosa AB i avsikt att bygga en sulfitfabrik. Sågverket drevs fram till år 1914 och revs tre år senare.
Då gick en epok i graven och det sista beviset från den tiden var skolan, Nyhamns skola, men brann ned sjunde augusti 1981, säger Olav Östlund.
Av Njurundas kyrkoarkivs husförhörslängder och församlingsböcker framgår tydligt när Norra Nyhamn började expandera. Många inflyttningar skedde i november 1873 och vid liknande sågverksplatser längs norrlandskusten var en stor del var från Värmland och Vasa i Finland.
På området fanns en stor pampig herrgård där patronen N O Näs bodde under en tid. Av herrgården ser man bara grundstenar.Tydligare syns den allé som löpte från kajen upp till herrgården, den borde så snart som möjligt bevaras så att den inte växer igen, säger Olav Östlund.
Där "herrgårdskajen" låg finns det bara en stolpe kvar ute i vattnet som minner var kajen var belägen.
En av de första inflyttarna var familjen Isak Isaksson Backlund och hans hustru Maja Lisa Karlsdotter, båda födda i Malax. På norra Nyhams udde finns en bergknalle som kallas Malaxberget.
Genom området där herrgården stod löper en oljepipline från oljecisternerna ned till oljekajen. Cisternerna byggdes på 1950-talet för att förse oljekraftverket vid Tegelviken med olja. Krafteverket, även kallat "monstret i Tegelviken", har inte varit i produktiv drift många gånger, däremot har det provkörts då och då. Cisternerna är sedan många år tömda på olja.
Min dröm är att hela Norra Nyhamn borde, precis som Klampenborg, bli ett naturreservat

Mer läsning

Annons