Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fortfarande jobbigt när man tänker på det"

/
  • Mira och Mia Westerberg framför Himlabadet. Efter händelsen i Oxsand har det periodvis varit jobbit med vatten för båda.

Högsommar, bad och båtliv betyder ökad risk för drunkningsolyckor.
Mira och hennes kusin Nathalie livräddades efter en dramatisk händelse i Oxsand i fjol och nu har deras familjer en viktig erfarenhet att dela med sig av.
– Det sätter spår, säger Miras mamma Mia Westerberg.

Annons

Händelsen i Oxsand slutade lyckligt, men den skräckfyllda upplevelsen gör sig fortfarande påmind.

När vi träffar Mira och hennes mamma så har Mira precis varit och badat med en kompis på Himlabadet. Kul var det, berättar hon, men obehaget från de dramatiska minuterna i vattnet i Oxsand kan fortfarande komma krypande.

– När jag simmar långt så kan det kännas som jag ­inte kan andas, säger Mira.

Den soliga och vackra dagen vid havet i slutet av juli i fjol startade som så många andra glada bad­dagar. Mira och kusinen Nathalie hoppade i där de bottnade, lekte och såg en våg som de ville komma i kapp.

Så plötsligt blev underströmmen för stark när deras föräldrar upptäckte att de var för långt ut så hörde de också ropen på hjälp. De kastade sig i, men klarade inte heller av strömmen och katastrofen kunde undvikas först när tre personer ingrep och livräddade alla fem.

– Det är fortfarande jobbigt när man tänker på det, säger Mia Westerberg.

Lärdomarna från Oxsand är många. För det första ska man vara försiktig när man badar där man inte varit tidigare, konstaterar hon.

– Man ska titta vart alla andra badar och vara medveten om att det inte är så bra att släppa barnen för långt ut. Man ska också ha uppsikt över andra barn och inte bara sina egna, säger Mia Westerberg.

Hon betonar att det även är lätt att glömma bort att ta med sig flytredskap i en paniksituation.

– Vi hade simringar, men tog inte med oss dem, ­säger hon.

Lars Osterman är konsulent på Livräddningssällskapet i Västernorrland. Även han betonar att det är en grundregel att badvakta varandra när man är på stranden. Han konstaterar också att riskerna ökar nu när värmen kommer.

Av de 137 personer som drunknade i hela landet i fjol omkom 39 enbart i juli. Han betonar att flytväst och nykterhet är andra avgörande faktorer för att minska antalet drunkningstillbud.

– Vi har mycket strömmande vatten i vårt län. I Oxsand råkade de ut för ett utsug. Händer det så ska du simma längs med strömmen, som förr eller senare tar slut. Jobba mot strömmen är nästan hopplöst, säger Lars Osterman.

I Västernorrland drunknade sju personer i fjol. Tre personer har drunknat hittills i år, varav två i Sundsvall.

Mer läsning

Annons