Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta framgångar för MTG

Trots en svacka för kassakon TV 3 går Stenbecksfärens mediekoncern Modern Times Group (MTG) fortsatt bra.
—  Det finns inga bekymmer i det här läget, säger vd Hans-Holger Albrecht till TT.

Annons
Tidigare under måndagen hade han lagt fram en delårsrapport där vinsten före skatt för andra kvartalet redovisas till 286 miljoner kronor, jämfört med 230 miljoner kronor ett år tidigare.
Försäljningen för MTG steg med 12 procent till närmare 2 miljarder kronor.
 Det är det bästa kvartalet hittills för företaget, konstaterar Albrecht.
Till ljuspunkterna hör, enligt Hans-Holger Albrecht, att samtliga kärnverksamheter inom tv-området har förbättrat sina vinstmarginaler.

Tittarna sviker
Men allt är inte frid och fröjd. För TV 3, som står för en tredjedel av MTG:s totala omsättning, var intäkterna oförändrade under kvartalet. I Sverige har tittarsiffrorna fallit till följd av misslyckade programsatsningar och att delar av matcherna i hockey-VM flyttades till koncernens betal-tv-kanaler.
 Det borde vara tillfälligt, säger Albrecht och syftar på de serier och tv-program som tillkommer i höstens tablåer.
Tillväxten för MTG:s verksamheter i Central- och Östeuropa var desto bättre under kvartalet. Tack vare den ökade närvaron på dessa snabbväxande marknader är företaget inte längre lika känsligt när siffrorna för TV 3 viker, säger Hans-Holger Albrecht.
 MTG är ett mer internationellt och mer geografiskt diversifierat företag i dag.

Ingen förändring
Betal-tv-verksamheten i Norden visar stigande vinst och omsättning och inom digital-tv fortsätter kundtillströmningen. Vid kvartalets utgång hade MTG 709 000 digitala abonnenter, jämfört med 693 000 tre månader tidigare.
Nästan en månad in på det tredje kvartalet uttrycker sig Hans-Holger Albrecht försiktigt om nästa delårsrapport. Men han antyder att den gynnsamma utvecklingen fortsätter.
 Inget har förändrats jämfört med första halvåret, säger han och tillägger att tredje kvartalet normalt är MTG:s svagaste, till följd av normala säsongsvariationer.

Mer läsning

Annons