Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kyrka till körlokal

/

Annons

Den pampiga fd Metodistkyrkan i Sundsvall är en byggnadsminnemärkt lokal i centrala Sundsvall, men ändå med en lite undanskymd plats på Kyrkogatan.

Redan 1879 grundades Sundsvalls metodistförening av grönsakshandlare Karl Lundborg och hans hustru. De första åren bedrevs verksamheten på lite olika ställen i stan, men med insamlade medel lät församlingen uppföra sin första kyrkobyggnad 1882. Sedan den brunnit ned i stadsbranden 1888 köpte församlingen in tomten i korsningen Varvsgränd-Kyrkogatan och 1892 stod den pampiga byggnaden färdig.

Byggmästaren CJ Henriksson kom från Stockholm och var inspirerad av amerikansk byggnadsstil, och den pampiga byggnaden är en blandning av italiensk och nordeuropeisk renässans.

På bottenplanet ritades samlingssal och bostäder in, och en våning upp placerades den fina kyrkosalen där 400 personer kunde få plats.

1983 sålde församlingen fastigheten till KFUK-KFUM men disponerade den vidare ytterligare några år tills församlingen splittrades och ett antal medlemmar grundade Bibelcentret, som numera heter Brokyrkan. I januari 1989 upphörde metodistförsamlingen för gott.

KFUK-KFUM fortsatte med sin verksamhet i lokalerna som bland annat fungerat som övningslokal för några av Kjell Lönnås körer och bland annat varit lokal för en yoga-tudio i källaren.

2011 började föreningen hyra ut kyrkan till den eritreansk-ortodoxa församlingen S:t Mikael.

Totalförvaltning tog över byggnaden 2011 och kallar internt fastigheten för Körens hus, dit de hoppas att få in ännu fler körrepetitioner som kan nyttja lokalen som har en fin akustik.

Mer läsning

Annons