Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gård belönas för andra gången

/
  • Brödratrion som driver Edsåker gård Åke, Nils och Lars-Anders Bergfors belönades från John Erikssons minnesfond.

Första gången Edsåkers gård fick belöning från John Erikssons minnesfond var 1962. Då drev makarna Rune och Barbro Bergfors gården.
Sedan början på nittiotalet har sönerna Lars-Anders, Nils och Åke tagit över. Nu fick de också glädjas över belöningen.

Annons
Utdelningen skedde i Härnösands domkyrka och det var Hushållningssällskapet i Västernorrlands län som delade ut belöningen. Pengarna från John Erikssons minnesfond delas ut till ett mindre eller mellanstort jordbruk i länet. I år fick två gårdar i Medelpad priset. En av dem är alltså Edsåker gård och det är andra gången gården får belöning från minnesfonden.
Lars-Anders Bergfors, den äldste av de tre bröderna, berättar att det var en glad överraskning att få utmärkelsen. Sedan tycker han också att det var det väldigt trevligt med hela arrangemanget när pengarna och diplomet delades ut.
Det är ju inte varje dag man är i domkyrkan i Härnösand, säger han.
Att det var under så pass högtidliga former som belöningarna delades ut tror Lars-Anders kan ha att göra med att Hushållningssällskapet även firade 200-års jubileum. Förutom middag och dans presenterades varje pristagare och sedan visades deras gårdar upp på en stor bildskärm.
På gården har bröderna cirka 100 kor och en av dem har också blivit belönad i år. Kossan är 15 år gammal och blev belönad för högsta livtidsproduktionen av mjölk, berättar Åke Bergfors. Ladugården byggde de om 1989 och då gjorde de bland annat alla svetsjobb själva.
Förutom kor så har gården rätt mycket skog och åkerareal att ta hand om. Tidigare odlade man även potatis och hade slaktsvinsuppfödning men det har man slutat med nu. Det blev helt enkelt för mycket att hinna med.
När det gäller jordbruksföretag så är det viktigt att få till helheten för att få det att gå ihop, säger Lars-Anders Bergfors.
Att det är andra gången som gården får belöning från John Erikssons minnesfond tycker inte Nils Bergfors är så konstigt.
Det finns ju inte så många bönder kvar nu längre, säger han.
Det faktum att belöningen var en glad överraskning håller de alla tre med om. Diplomet kommer naturligtvis att sättas upp på väggen men vad de ska göra för pengarna, 8 000 kronor, vet de däremot inte ännu.
Men något roligt ska vi hitta på, säger Lars-Anders Bergfors.

Fakta John Erikssons minnesfond
John Eriksson var guldsmed och hade vid sin död 1947 skänkt större delen av sin förmögenhet till en minnesfond.
Avkastningen skulle gå till belöningar för innehavare av mindre och medelstora jordbruk samt trädgårdsodlingar i Västernorrlands- och Kopparbergs län.
Av testamentet framgår; "Att kontanta premier skall utdelas för uppmuntran och befrämjande av deras odling av matnyttiga växter."
Utdelningar har skett sedan 1949. Hittills så har 491 belöningar delats ut i Västernorrlands län.
Källa Hushållningssällskapet i Västernorrlands län.

Mer läsning

Annons