Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grävde efter borttappat spett

/
  • Delar av korsningen Köpmangatan-Järnvägsgatan fick stängas av under gårdagen. Orsaken var en avloppsbrunn som var otät och måste åtgärdas.

Delar av korsningen Järnvägsgatan-Köpmangatan stängdes av under gårdagen på grund av grävningsarbeten. Dels handlade det om att laga en trasig brunn, dels att hitta ett spett.

Annons
Upprinnelsen var att Mittsverige Vatten skulle göra en kontroll av vattenledningarna i samband med rondellbygget i korsningen.
Vi brukar passa på att renovera ledningar i samband med vägarbeten om det behövs, så att vi slipper gräva upp senare, säger Lars-Peter Johnsson, Mittsverige Vatten.
Under förra veckan filmades ledningsnätet och man konstaterade att det fanns en läcka i avloppsbrunnen. Man konstaterade också att vattenledningen behövde bytas ut.
Ett så kallats spett som är en rörspräckare skickades in i färskvattenledningen. Dess syfte var att spränga ut det gamla röret så att ett nytt skulle kunna föras in.
Det gick inte så jätte bra. Det fanns en vinkeländring mitt på sträcka som vi inte kände till.
Spettet fastnade och det gick inte att dra tillbaka det. Någon tanke på att gräva upp för att enbart leta reda på spettet fanns inte. Enligt uppgift till Sundsvalls Tidning kostar ett spett cirka 100.000 kronor.
Så mycket kostar det inte, kanske hälften, men jag vet inte riktigt.
Nu har det grävts under ett par dagar i alla fall. Men då handlar det om att laga eller ta bort brunnen som ska ersättas med ett rör.
I samband med det så letar vi även reda på spettet. Då kan man säga att kostnaderna för grävningen motsvarar spettes kostnad.
Vattenledningen som gick sönder är avstängd. Istället har vattnet letts om. Beslut har också tagits att för de som får sin vattenförsörjning vid Ringvägen kommer att anslutas till en koppling i närheten av daghemmet, som permanent kommer att ersätta den trasiga vattenledningen under viadukten.
Lars-Peter Johnsson räknar med att arbetet vid viadukten ska vara klart senast till måndag.
Lars-Peter Johnsson

Mer läsning

Annons