Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Svedberg inför rätta

Mitthögskolans förra rektor Gunnar Svedberg, numera rektor för Göteborgs universitet, ställs nästa vecka inför rätta vid Göteborgs tingsrätt. Tillsammans med universitetets styrelseordförande och en professor står han åtalad för tjänstefel.

Annons
Ett flerårigt forskningsprojekt kring ADHD-barn som professor Christopher Gillberg i Göteborg bedrivit ville en barnläkare och en sociolog ta del av. I tre domar har kammarrätten i Göteborg givit dem rätt men professorn har ändå inte lämnat ut handlingarna. I den vägran har han också haft stöd från rektor Gunnar Svedberg och styrelseordförande Arne Wittlöf hävdar riksåklagaren som nu åtalat de tre för tjänstefel, som inte är att betrakta som ringa.
Nästa vecka inleds rättegången mot Gunnar Svedberg och de två övriga, fem dagar är avsatta för förhandlingar. RÅ hävdar att samtliga upprättat förbehåll och tolkningar av domarna för att förhindra att barnläkaren och sociologen fått ta del av forskningsresultatet.
Kraven på att materialet skulle lämnas ut ledde till att tre av professorns medarbetare i fjol vår lät drygt tjugo hyllmetrar forskningshandlingar passera papperskvarnen. Det har i sin tur lett till att universitetsledningen nu bestämt sig för att lämna in en polisanmälan mot de tre som förstörde resultaten av studien, eftersom det är universitetets material.

Mer läsning

Annons