Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarskjölds politik lever än

Annons
2005-06-06 kl 10:00   20050606:TT:0026:0


TT-lör-hammarskjöldREP





Det finns bara en svensk som kan sägas ha påverkat den moderna världshistorien: Dag Hammarskjöld.

Fortfarande 100 år efter hans födelse präglas Sveriges utrikespolitik av Hammarskjölds anda.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare åren 1953 till 1961, då han dog vid en flygolycka under medling i Kongokrisen, 56 år gammal. Under Hammarskjöld kom FN att spela sin viktigaste roll i världspolitiken.

Redan en ytlig studie av Hammarskjölds alltför korta liv demonstrerar hans snille, intellektuella bredd och arbetskapacitet.

Vid sidan av sina tunga statliga uppdrag satt Hammarskjöld exempelvis i Svenska Akademien. Där var han 1958 med om att tilldela Boris Pasternak från Sovjetunionen Nobelpriset i litteratur, vilket ledde till ilskna sovjetiska anklagelser om politisk inblandning.

Chrusjtjov

Det kanske var ett av skälen till att den sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov 1960 försökte få Hammarskjöld avsatt i ett berömt vredesutbrott i FN:s generalförsamling. Mötet handlade om Kongokrisen, som ett år senare ledde till Hammarskjölds död.

I FN drev Hammarskjöld preventiv diplomati, små och medelstora staters betydelse och tyst diplomati. Det är samma linje som ännu karaktäriserar svensk utrikespolitik. Hammarskjöld ville hålla stormakterna på distans, och det ska gälla än i dag i alliansfria Sverige.

Det var Hammarskjöld som första gången skickade ut de blå baskrarna i världen, till Mellanöstern efter kriget 1956. Det skedde sedan Israel, Storbritannien och Frankrike av olika skäl gått samman i ett militärt angrepp mot Egypten. Överenskommelsen då med Egypten bar i sig fröet till junikriget 1967, men då var Hammarskjöld borta.

Katastrofen

Hammarskjöld sände också FN-trupp till Kongo, som drabbades av kaos och inbördesstrider med utländsk inblandning när Belgien brådstörtat lämnade denna väldiga koloni 1960.

Komplikationerna i Kongo blev oerhörda och Hammarskjöld flög dit hösten 1961 för att medla.

Hans svenska plan försvann under en flygning till Ndola i grannlandet Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Det tog över ett dygn innan det kraschade planet anträffades. Konspirationsteorier om att Hammarskjöld i själva verket hade mördats florerade, men det mesta tyder på att planet kraschade vid landningen. Alla ombord omkom.

Dyrkad i FN

Det är slående hur lite av kritik som finns i litteraturen kring Hammarskjöld, trots att han agerade kraftfullt och vidtog kontroversiella åtgärder.

- Under alla resor jag gjort nu inför jubileet har jag aldrig hört annat än beröm för Hammarskjöld och hans gärning, säger ambassadör Sten Ask som leder UD:s kansli för hundraårsminnet.

Blott 31 år gammal blev Hammarskjöld statssekreterare för första gången, i finansdepartementet. Senare plockades han över till UD och blev biträdande utrikesminister, under Östen Undén. Han var även ordförande i Riksbanken.

Dag Hammarskjöld var under många år i det tysta en nyckelperson i Sverige, alltid korrekt, mycket reserverad och extremt privat. Han var något av en mystiker och bildade aldrig familj.

Opolitisk

Även om han ingick som konsultativt statsråd i socialdemokratiska regeringar var Hammarskjöld aldrig partimedlem, han var opolitisk ämbetsman.

Som ämbetsman såg han också sig själv när han fullständigt överraskande 1953 utnämndes till generalsekreterare i då relativt nybildade FN. Han utsågs på franskt initiativ för att bryta ett dödläge i diskussionerna om efterträdare till norrmannen Trygve Lie.

Den svenska regeringen har iscensatt ett stort antal evenemang till Hammarskjölds minne. Det genomgående temat är hans utrikespolitiska linje, som alltså sammanfaller med den som drivs än i dag av den svenska regeringen.

Thomas Höjeberg/TT

.  (c) Tidningarnas Telegrambyrå
  Ladda ner (TTNITFXML 3.3)
  Ladda ner (TTNITF 3.3)
  Skriv ut



2005-06-06 kl 10:01   20050606:TT:0029:0


TT-lör-hammarskjöldFAKTAREP

Fakta: Dag Hammarskjöld

*Dag Hammarskjöld föddes den 29 juli 1905.
*Hans far var Hjalmar Hammarskjöld, senare högerpartiets statsminister, hans mor Agnes Almqvist, ättling till författaren Jonas Love Almqvist.
*Som ämbetsman ägnade sig Hammarskjöld först åt finanspolitiken och gick sedan över till utrikespolitiken.
*Han var FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död 1961.
*Genombrottet kom 195455 då han av Kinas utrikesminister Chou En-lai utverkade frigivningen av amerikanska krigsfångar från Koreakriget.
*Vid Suezkrisen 1956 skickade Hammarskjöld för första gången ut FN-soldater.
*Hans Kongopolitik ådrog honom Sovjetunionens misshag och Nikita Chrusjtjov försökte 1960 få honom avsatt vid det stormigaste möte generalförsamlingen någonsin upplevt. Hammarskjöld satt kvar, om än försvagad.
*Hammarskjöld var en av de 18 i Svenska Akademien och tilldelades 1961 själv Nobels fredspris, efter sin död.
*Hammarskjölds bok Vägmärken utkom postumt.
*Han var också mycket kunnig i språk, teologi, konst och musik en modern renässansmänniska.

(TT)

.  (c) Tidningarnas Telegrambyrå
  Ladda ner (TTNITFXML 3.3)
  Ladda ner (TTNITF 3.3)
  Skriv ut



Mer läsning

Annons