Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är mina dopade superhjältar

/

Annons

Jag är ledsen, men någon måste säga det uppenbara: Jag tror inte att Pippi är helt ren. Men jag tror inte att hon är ensam heller, bland våra superhjältar och seriefigurer.

Jag har gjort en liten lista på de som jag tror skulle visa fullkomligt regnbågsfärgade urinprov om de testades. De dopningsmisstänkta är:

► Super Mario. Här är det ganska uppenbart. Killen äter svampar, flyger på dinosaurier och skjuter eldklot. Andra hantverkare nöjer sig med kaffe.

► Pippi Långstrump. Man ska inte döma hunden efter håret. Hon må vara rätt tanig, men herregud så dopad! Tjejen har en kappsäck full med guldmynt. Förstår ni vilket dopninglaboratorium hon har råd att förfoga över? Hon ligger så sinnessjukt långt i framkant. Vad är tjejen? Tio? Men hon lyfter hästar och är hal som en ål för myndigheterna.

► Hulken. Han är så fullpumpad att han är grön. Det här hade han definitivt kunnat sköta smidigare. Där har det bara gått överstyr.

► Bumbibjörnarna. De bor lite avsides, dricker magisk saft och kan plötsligt hoppa flera gånger sin egen kroppshöjd, om och om igen. Det bara osar Sovjetiskt labb om det här. Det finns en anledning till att de aldrig vågat söka till OS.

► Spindelmannen. "Biten av en spindel", jo tjena. Hunden åt upp min läxa.

► Karl-Alfred. Här är det definitivt något som inte stämmer. Karl-Alfred säger sig vara stark för att han äter så mycket spenat. Men kolla de underarmarna – det är något han inte berättar.

► Stål-Långben. Flyger efter en jordnöt. Sjukt orimlig allergisk reaktion.

Vad vill jag säga med det här? Jo, de var några av mina superhjältar när jag var liten.

Men när jag gick från liten till lite större blev mina hjältar allt mer riktade mot idrott.

Idrottare testas och åker fast för dopning då och då, men det tycks alltid vara så att de har ingen aning om hur det gick till. Trots att de är på nivåer där de i princip väger allt de stoppar i sig.

En SHL-spelare åkte nyligen fast för ett ämne som heter metylhexanamin. Det såldes i en kosttillskottsburk med ett namn som kan översättas till "Slaktar’n" och har en förpackning med blodiga handavtryck på.

Känns det inte uppenbart att burken är ganska full av skit?

Ändå hävdar spelaren att han blivit lurad av tillverkaren. "Det kom som en chock".

Det måste vara en enorm press att vara elitidrottsman 2016. Jag kan förstå att de har det tufft på jobbet. Jag kan förstå att när det är jäkligt knackigt så kan man ta till en genväg.

Men deras uppdrag är ju inte att rädda världen. Däremot har de kraften att påverka folket i den.

Därför kommer jag att beundra den som självmant kan säga hur det faktiskt är och varför det blev så.

Den som gör fel men bestämt hävdar motsatsen kan vi aldrig hoppas på bättring av. Men den som erkänner sitt fel kan vi i alla fall hoppas gör rätt nästa gång.

Då kanske man faktiskt kan bli någons superhjälte. Trots allt.

Lukas Sahlin

Stark blir man av havregryn.

lukas.sahlin@mittmedia.se

Tidigare krönikor:…

Dieternas diet – så får du drömkroppen

Jag presenterar – dokumentären om radhusfarsan

Mer läsning

Annons