Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska anläggas en kretsloppsby

/
  • Invånarna i Myresjö hemby kommer att få tillgång till Skängstasjön, landskapets populäraste rastplats för flyttfåglar.

I Myre Hemby ska husen ta rätt på sitt avfall själva
Planerna på att anlägga en kretsloppsby i Myre centrum har kommit ett steg närmare verklighet. I går skickades förslaget till detaljplanen ut på remiss.
Bakom planerna finns en man som satsat förr. Urban Åberg har hittills startat tio företag.
– Jag är inte rädd så, säger han.

Annons
Bilister som kommer söderifrån gör inte vågen när de efter att ha passerat Gnarpsskogen ser Myre centrum, ett ensligt företagshus vid sidan av E4. På sin höjd blir det tankning och snabbfika, men någon information av Sundsvall får man inte tag på och man hinner inte se att omgivningen är vacker.
Nedanför affärsbyggnaden finns genuin jordbruksmark som vetter mot Skrängstasjön som älskas av flyttfåglar och ornitologer. Vid sjön finns en gammal timmerstuga. Skoterled med förbindelser långt utanför länsgränsen och ett stort ridhus förstärker ännu mer känslan av en lantlig idyll.
Min far brukar hålla till vid timmerstugan. Där är det sol jämt så jag tänkte att det måste vara toppen att få bo där, säger Urban Åberg, till vardags marknadschef på Dagbladet.
Han äger 50.000 hektar mark i området och är en genuin entreprenör. Ett av de första företagen, Svensk direktreklamm, startade han vid 24 års åldern. Nu vill han anlägga en hel by, trots att han har sitt eget "drömhus" vid Njurundabommen.
Jag tror att dessa hus blir ett strå vassare.
Det är inte något vanligt villaområde med soprum som enda gemensamma nämnare han planerar utan en by där folk kan bo och arbeta.
Här ska byggas 14 villor varav fem har delbar tomt. Jag har tänkt att flera generationer ska kunna bo nära varandra, säger Urban Åberg.
I affärslokalen vid Myre centrum finns lediga lokaler för dem som vill driva ett företag. Den obemannade bensinstationen ska ersättas av en fullvärdig bensinstation med turistinformation och livsmedelsbutik.
Turister ska kunna se vad Norrland har att erbjuda. Myre centrum är det första turisterna möter efter att ha passerat Gnarpskogen.
Ett faktum som en eventuell ny dragning av E4 inte påverkar.
De som bygger ett hus i området äger tillsammans tomten ner till stranden. Timmerstugan, ett större förråd, skotergarage, hobbylokal och företagshuset ska alla också ha tillgång till.
Köper man ett hus här blir man delägare i området.
Det är inte några massproducerade villor han tänkt sig utan hus där kretsloppsidén levs fullt ut.
Jag ringde upp arkitekten Anders Nyqvist och tänkte att antingen gapskrattar han eller tycker att det är bra.
Husen ska byggas med teknik och material som gör att driftkostnaderna blir "näst intill obefintliga". Solenergi ska nyttjas och värme från alla värmekällor, inklusive lampor och avloppsvatten, ska tas till vara. I stället för betong ska husgrunden byggas av glas. Nybyggarna i Myre hemby ska kunna glömma elpriset.
Det blir otroligt miljövänliga hus. Det låter som fantasi att villorna ska ta rätt på sitt avfall själva men det går. Det finns beprövad teknik som redan används, till exempel Green Zon i Umeå där en hamburgerkedja, biltvätt, bensinstation och en affärscentrum tar rätt på sitt avfall själv. Och i Njurunda har man nyligen byggt en villa enligt samma idéer, säger Urban Åberg.
Sakägare, närboende och andra intressenter får lämna synpunkter om den tänkta detaljplanen till stadsbyggnadskontoret fram till den 20 januari.

Mer läsning

Annons