Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot Ljungby lasarett efter flickas död

Sedan en liten flicka avlidit efter förlossning på Ljungby lasarett kräver Socialstyrelsen ändrade rutiner och utbildningsinsatser för personalen.

Annons
Den nyfödda fördes några timmar efter förlossningen med ambulans till sjukhuset i Växjö, där hon avled. Obduktionen visade att hon haft blödningar i flera inre organ.
Socialstyrelsen riktar inte kritik mot sjukvårdspersonalen, utan pekar i stället på brister i organisationen på Ljungby lasarett, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg. De som arbetade på sjukhuset när flickan föddes hade inte tillräcklig erfarenhet och kompetens för att ta hand om ett svårt sjukt barn, enligt Ewa Wressmark, tillförordnad enhetschef på Socialstyrelsen i Malmö.
Ingen barnläkare fanns i tjänst och sjukhusets ende narkosläkare kunde inte följa med ambulansen till Växjö.
Personalen på anestesikliniken behöver mer utbildning, det behövs regelbundna övningar och kompetent personal måste följa med ambulanstransporter, kräver Socialstyrelsen.
 Klarar man inte att leva upp till de här kraven, då är det tveksamt om det överhuvudtaget ska finnas någon förlossning i Ljungby, säger Ewa Wressmark till radion.

Mer läsning

Annons