Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heliås har vunnit tekniktävling

Annons

Heliås Naturvetenskap­liga friskola i Sidsjön har vunnit årets ”problemlösarna”. En tävling där det gäller att lösa ett problem hos ett teknikföretag i hela Sverige.

Några av teknikföretagen som medverkade var Thule, Skanska, ABB och Electrolux. Problemen kunde vara ”hur ska vi påminna våra kunder att hissa upp stödhjulet så att det inte går ­sönder under färd?”, ”hur kommer framtidens boende se ut om 50 år?” och ”hur ska vi påminna våra kunder att dammsugarpåsen börjar bli full?”.

Under en fem veckors­period fick klassen jobba med detta i olika grupper som sedan spelades in som en video och skickades till de respektive företagen.

Veckan innan jullovet kom beskedet att Heliås niondeklassare vunnit i år igen. Gruppen som vann hade ­antagit uppdraget från Electro­lux och vann med följande motivering:

”Full pott på resonemanget kring behov och funktion, ni har verkligen tänkt till. Jättebra att ni presenterar problemet med era egna lösningar, det är en otroligt viktig del i produktutveckling att kunna se på sina ­idéer med kritiska ögon. Bra att ni arbetat utifrån produktutvecklingscykeln i bakhuvudet och att ni ­berör alla delar från den i er lösning. Jättebra presen­terat! Det är enkelt att hänga med i ert resonemang. Kul att ni inledde med ett klipp där ni själva med­verkade så att vi kunde få en bild av er som arbetat med lösningen.”

Teknikläraren Patrik Selling blev mycket stolt över eleverna och sa så här:

– Jag är väldigt stolt över eleverna. De har gjort stora framsteg under denna ­period.

Även rektorn Kerstin Tegeback säger:

– Jag är riktigt stolt över dem och det var riktigt kul att de vann.

Med ett leende på läpparna fortsätter hon:

Vi kommer såklart att uppmärksamma eleverna med blommor.

Nathalie Engman

niondeklassare, Heliås Sidsjön

Mer läsning

Annons