Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helikopterhaveri söder om Ronneby

Åtta ombordvarande klarade sig oskadda när en militär helikopter på tisdagskvällen tvingades nödlanda i havet söder om Ronneby. Helikoptern höll på med en vanlig räddningsövning tillsammans med en av flygvapnets räddningsbåtar när något gick snett.

Annons
Olyckan inträffade cirka fyra sjömil ostsydost om fyren Gåsfeten, som är inseglingsfyren till Ronneby, under en övning tillsammans med Flygvapnets räddningsbåt Lindeskär.
Lindeskär plockade upp de åtta som gått i en flotte och transporterade dem i land. Ingen av de ombordvarande hamnade i vattnet. De fördes sedan med buss till F 17 där de kommer att genomgå en så kallad debriefing.
Fem personer ombord tillhörde helikopterns normala besättning. De övriga var med för övningens skull.
Två sjöräddningsenheter har larmats till platsen för att bevaka den havererade helikoptern.
Olyckshelikopterns flottörer löstes ut när den hamnade i vattnet, så det var ingen omedelbar risk att den skulle sjunka.
Flyg- och sjöräddningscentralen i Göteborg fick först larm från räddningsbåten klockan 19.31. Därefter anropade helikoptern och meddelade att man låg i vattnet. Vad som orsakat haveriet är ännu okänt.
Helikoptern tillhör Flygvapnets helikopterflottilj, med huvudsäte på Malmen i Linköping, men var baserad på F 17 i Kallinge.
Enligt major Johan Backarp, presschef vid helikopterflottiljen, kan det bli aktuellt att bogsera helikoptern mot land. Kustbevakningens fartyg KBV 202 är på väg till platsen där helikoptern nödlandade.
 Jag vet inte om det går eller om helikoptern befinner sig på rät köl, säger Johan Backarp till TT. Om det inte går får vi ta hjälp av marinen. Ubåtsbärgningsfartyget Belos har kapacitet att lyfta ombord helikoptern.

Mer läsning

Annons