Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hindren övervinns i Baggböle

Över hindren flyger tjejerna på sina hästar. Det är intensiv hoppträning som pågår på Björkbackegård i Baggböle i familjen Upplings nybyggda anläggning. Andra dagar är det dressyr. Och i helgen står Westernridning på programmet.

Annons
Det är familjens två döttrar, Victoria och Elin, som fått föräldrarna att tända på det här med hästar. Numera engagerar det hela familjen. Det är veckoslutsträningar, individuell dagträning och kvällsträningar. Ridhallen är fullstor för dressyrtävlingar, 62 gånger 24 meter så att det även får plats ett domarbås. Det är tolv meter i takhöjd och där finns kommentatorbås inrett för tävlingar.
Anläggningen har plats att härbärgera ett 20-talet besökande hästar och elva övernattande människor. Dessutom finns det cafeteria som också serverar dagens lunch när det är tillställningar.
Sedan är det roligt att byns unga har hittat hit och tar en fika, ser på tv eller spelar spel, det har blivit lite av en samlingslokal, berättar pappa Lars Uppling.

Ridning det väsentliga
Men givetvis är det ridningen som är det väsentliga. För att locka seriöst intresserade tas tränare i toppklass in förutom heltidsanställda instruktören Pia Eriksson. Och det har gått bra för tjejerna som tränar. 15-åriga Elin Uppling har kvalificerat sig individuellt till junior-SM i hoppning, hennes fyra år äldre syster Victoria har gjort detsamma till young riders i dressyr-SM, vidare har ett hopplag kvalificerat sig där tre av de fyra tjejerna tränar på Björkbackegård.
Ändå är mamma Marie och pappa Lars lite avvaktande till ridning, de nöjer sig med att driva anläggningen och hjälpa döttrarna med omvårdnaden av deras hästar.
Det tar mycket tid. Bara att harva banan tar ett par timmar om dagen, det är viktigt att underlaget är bra för att hästarna inte ska skada sig, säger Lars Uppling.
Under tiden de äldre tjejerna hoppar står tioåriga Emma Karlsson, instruktören Pias dotter, och tittar längtansfullt från läktaren. Än har hon ingen egen häst men hon går på ridskola och tränar.
Jag vill hålla på med hoppning, dressyr verkar så långtråkigt, säger hon bestämt utan att ta blicken från banan och ryttarinnorna.
Ute i stallarna är det rent och fräscht. När hoppövningen är klar hänger Emma med ut och ser på när de sköter om hästarna. Victoria Uppling älskar sin Mirelle, men till hösten bär det av från hemgården, kanske för studier i Falun eller för att få gå som lärling hos någon som är riktigt duktig. Men hon åker inte ensam.
Mirelle ska med. Hon är allt jag har.

Mer läsning

Annons