Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hirsch eller Hirschfeldt?

/

Annons

Fråga: Apropå Medelpadsfrågan den 15 november. Jag har alltid trott att huset vid Stora torget heter Hirschfeldtska huset. Vad heter då det huset där Svenssons bar ligger?

Gunnel Tjärnberg

Svar: Hej Gunnel och tack för din fundering! Visst kan snarlika namn förvirra ibland, och så är fallet med Hirschska huset och Hirschfeldtska huset. Det Hirschfeldtska huset, som i folkmun kallades "Klagomuren" och "Jerusalem", är alltså den mustigt mörkröda byggnaden på Storgatan 1 och inrymde en gång i tiden det kända ölkaféet Gambrinushallen med ingång från Strandgatan 6 (numera Ifö Sanitär). Det byggdes av affärsmannen Herman Hirschfeldt 1929.

Det mäktiga Hirschska huset däremot ligger vid Stora torgets västra långsida och har blivit en av Sundsvalls främsta symbolbyggnader. Det uppfördes i två etapper 18901891 på initiativ av den kände grosshandlaren och fastighetsspekulanten Isaak Hirsch i Stockholm. Han har gett namn åt huset, men bodde aldrig där själv, utan framlevde sina dagar i Stockholm där han aktivt deltog i förvandlingen av det gyttriga Ladugårdslandet till det fashionabla Östermalm.

Redan som 13-åring hade han 1856 skickats till sin morbror Teodor Suber på järnbruket Bruzaholm i Småland och fick där upp ögonen för affärer. Som 18-åring startade han egen verksamhet med en kompanjon i Stockholm och började som myndig vid 21 års ålder importera manufaktursmide från England och exportera järnplåt och stångjärn. Han skaffade sig också ensamrätt på att sälja pressad spik från Charlottenberg. Det var en ung och driftig företagare.

Men det var fastigheter Isaak Hirsch ägnade det största intresset. År 1865 uppförde han sitt första hus på Styrmansgatan 6 och lät senare uppföra många hus längs Karlavägen och Strandvägen. Då låg området i utkanten av huvudstaden och han fick utstå en del spott och spe. "Folk ansåg mig mindre slug É men jag såg vad trakten var värd", berättade han själv. Hans livliga teaterintresse resulterade också i uppförandet av Oscarsteatern 1906.

Han var en omtyckt person, glad och vänlig och på 65-årsdagen 1908 hette det i pressen: "en af hufvudstadens allra populäraste personligheter, välkänd, respekterad i alla kretsar".

Ihågkommen är Hirsch inte bara för sina hus, utan också för betydande donationer. Han bildade aldrig familj, men var mycket barnkär och gav ansenliga belopp till barnhem och sommarkolonier. En stor summa, nära 10 miljoner kronor, testamenterade Hirsch till Stiftelsen Isaak Hirschs minne med uppgift att "bereda billiga bostäder åt dem, som sett bättre dagar, men ej längre hava råd att bekosta hyran".

Stiftelsen äger vackra fastigheter i Vasastaden och på Kungsholmen. Genom åren har hyresgästerna framför allt kommit att bestå av äldre kvinnor medÊförsämrad ekonomiÊoch utan nära anhöriga. Varje år förmedlas mellan 15 och 30 lägenheter till nya hyresgäster.

I stiftelsens styrelse finns fortfarande representanter för Isaak Hirschs släkt, däribland ordföranden Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet och tidigare chefredaktör på Expressen.

Annons