Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Individuella prövningar om ersättningarna

Kommunstyrelsebeslutet om att stötta de 30 kontaktpersoner i Nordanstig som fått svarta omkostnadsersättningar på 1,7 miljoner kommer, enligt vad ST erfar, att överklagas.

Annons
Beslutet anses favorisera de 30 gentemot övriga skattebetalare i kommunen.
Vi betalar in arbetsgivareavgifter på uppskattningvis 600 000 och även skatter, säger kommunalrådet Stig Eng (c).
Som arbetsgivare har vi också ett ansvar för det som hänt.
Inbetalningarna kan tas som ett slags förskott. Det blir individuella prövningar för alla och kommunen ska även assistera med att korrigera deklarationer. Kommunen kan så småningom återkräva förskotten.
Den som fått mest i utlägg under åren var en till förra socialchefen Ann-Christine Pettersson närstående person som trots en enligt revisionen ringa arbetsinsats erhöll en speciellt hög omkostnadsersättning, 170 208 kronor. Det gäller nu för vederbörande, och andra, att visa på verkliga kostnader i kontaktmannaskapet. Annars kan det bli saftig restskatt.
Det är främst att hitta utlägg för resor och mat men det kan vara även biobiljetter eller besök på allt från kasino till kyrka, konstaterar Stig Eng.
Det blir förstås inte lätt att hitta biobiljetter från 2001, minnas resor från 2002 och finna kvitton för uppätna pizzor under 2003. Och så vidare.


Blir överklagat

Moderaterna anser att kommunen inte ska ställa upp med förskott. "De som lyft ersättningarna ska också stå sitt kast för det". Det var moderaterna Håkan Larssons och Ove Wallbergs linje i kommunstyrelsen.
Enligt vad ST erfar kommer kommunstyrelsebeslutet om att stötta de som fått de svarta omkostnadsersättningarna att överklagas. Det anses vila på orättvis grund.
Ersättningarna för Nordanstigs del har också varit skyhöga. Arvodesdelen var 3 500 kronor per månad mot av förbundet för Sveriges kommuner och landsting rekommenderade 496. Och den nu så heta omkostnadsersättningen 2 500 mot rekommenderade 331- 1323.
Arvodesdelen har ännu inte granskats av revisionen.

Mer läsning

Annons