Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på lugnet kan bli en fullträff i skogen

Annons

Älgjaktstiden är här igen.

En tid för att bege sig ut i skogen och känna lugnet, friden och lyssna på tystnaden.

Andas frisk luft, koppla av och dessutom kanske fylla frysboxen med kött. Fast innan man kommer så långt så brukar det gå ganska vilt till.

Själv känner jag mest bara stress och panik.

Listan med saker att göra inför jakten är lika lång som en inköpslista till Ica inför ett bättre midsommargille med stora tjocka släkten. Och för somliga har jag hört att inhandlingslistan på Systembolaget är samma till såväl midsommar som älgjakten.

Men jag försöker se nyktert på saken och hoppas det mest är en skröna från förr.

Men frånsett allt som ska handlas är det annat som måste ombesörjas också.

Passen i skogen ska röjas, fast det är en avvägningsfråga, för det kan också vara bra att kunna skylla på att det var en tall i vägen när man bommar älgen som fridfullt lunkade förbi.

Och när vi ändå är inne på det här med träffsäkerheten så ska det ju också avläggas skjutprov.

Beroende på talang och kunnande kan det vara bra att börja träna i tid annars är det risk att man bommar hela jakten, sådant har ju hänt mången jägare förr.

Men inte nog med det.

Utrustningen ska kontrolleras och borde man inte köpa sig ett nytt kikarsikte nu då man blivit mer skumögd, fast det var fanken så dyrt det blev. Det gäller att hinna med en sväng till banken också för att få loss lite likvida medel. Kom bara ihåg att lämna geväret hemma vid det ärendet, annars är det upplagt för besvärliga missförstånd och vem har tid att prata med länsman när man ska förbereda sig för jakten?

Till allt detta tillkommer en massa annat som man har förträngt sedan förra året.

Det är vapenvården, det är hundträningen och det är möten i jaktvårdskretsen och nya kläder som ska handlas. För har man inte ens köpt ett par nya kallingar under hela året så ska det fasen handlas nytt mollskinnsställ till september och då är inga kostnader för höga. Det gäller ju att vara laddad från topp till tå under årets viktigaste vecka – klart i klass med den då man väntar på beskedet från Skattemyndigheten om man får restskatt eller inte.

Mitt i all denna stress är det nästan så att det ibland känns lika bra att skjuta upp hela viddevitten, ta in en vecka på ett spa-hotell i stället och fylla frysboxen med falukorv och dessutom få pengar över till en rutig flanellskjorta.

Fast samtidigt finns ju chansen att den där lugna avkopplande höstveckan i skogen ska bli en riktig fullträff.

Om inte annat får man ju träffa sina gamla jaktkamrater.

Stefan Nordvall

Som är laddad året om

Mer läsning

Annons