Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe? Nä, kameraövervaka Navet

Annons

Summer in the city, och det kokar kring Navet. Det kommer dessutom att kokas kaffe, när kommunen sätter in trygghetsvärdar som, över sommaren, ersätter de ordningsvakter polisen gjorde misstaget att sätta P för i fjol.

Tillåt krönikör Nygren att skrocka tvivlande. Kaffeserverande trygghetsvärdar kommer naturligtvis inte att stävja de växande problemen kring Navet; bara naiva politiker kan, avskärmade från verkligheten i AC-svala sammanträdesrum, drömma fram en sådan "lösning".

Varpå vi kommer in på den nygrenska käpphästen om att låta övervakningskameror hålla ett öga på Navet och andra delar av Sundsvalls city.

Eder krönikör lanserade förslaget i Dagbladet för tre somrar sedan, och dåvarande närpolischefen Tomas Åslund - en förbannat bra snut - hakade offentligt på med ett debattinlägg där han öppet tog ställning för kameraövervakning.

Men sedan hände förstås ingenting. Politiker tvekar och babblar om att värna medborgarnas personliga integritet. I höst inrättas ett så kallat trygghetscenter i närheten av Navet, en ny fältassistent har anställts och polis och sociala ska delta, i det i sig nobla syftet att försöka fånga upp unga som riskerar att hamna i missbruk.

De fyllon som vacklar kring Navet är, om än en tröttsam syn, tämligen harmlösa. Men sommaren är gatuvåldets högsäsong. Här pratar vi brottslingar, inte A-lagare, och i många fall återfallsförbrytare som vilken polis som helst med erfarenhet från gatan skulle kunna känna igen på övervakningsbilder och se till att de torskar.

Undertecknad har tidigare konstaterat att kameraövervakning av Navet och delar av Stenstan kan hämma lusten att, oavsett årstid, spontanrycka en handväska eller spöa en oskyldig förbipasserande, och dämpa lusten att skapa bråk i krogköer. Polisen vet var de kyligt registrerande mekaniska ögonen gör bäst nytta.

I många engelska städer finns sådana argusögon monterade på husfasader och styrs från en kommandocentral bemannad av rutinerad personal som känner det mesta buset till både utseende och namn och även kan läsa när trubbel är på G och snabbt dirigera en polispatrull till platsen.

Låt oss slå fast:

Det är varenda Sundsvallsbos förbannade rättighet att kunna röra sig i city utan att oroa sig för risken att bli antastad, misshandlad eller rånad.

Det hönsmammiga PK-kacklet om att kamerorna skulle innebära ett hot mot den personliga integriteten, är som undertecknad ser det bullshit. 

Har man inget att dölja, finns det ingen anledning att känna olust. 

Bara buset och medborgare med paranoida personlighetsdrag skulle oroligt kisa mot husfasader efter kameraögon.

Tidigare krönikor:

En riktigt his(s)nande upplevelse

Acht-Acht är en kanongod glass

38 våningar minus 34 vore en höjdare

Christer Nygren

Mer läsning

Annons