Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karamis ersättare blir Karami — Libanons opposition rasar

Libanons prosyriske president utsåg på torsdagen Omar Karami till premiärminister — bara tio dagar efter det att folkliga protester tvingade samme Karami att avgå. En provokation, säger oppositionen.

Annons
Karami sade att hans uppdrag nu är att bilda en samlingsregering. Hans förra ministär var fullpackad med Syrienvänliga ministrar.
 Om det blir förhalningar med att besvara denna inbjudan betyder det att vi går mot undergång, sade Karami i sin invit som lät mest som ett hot i landet där minnena av 15 års inbördeskrig är färska.
Flera oppositionsparlamentariker avvisade omedelbart inbjudan. De vägrar sätta sig i regeringen så länge deras tre huvudkrav inte tillgodoses:
En total syrisk reträtt från Libanon, avsked för en rad Syrienvänliga säkerhetschefer och en internationell utredning av mordet på expremiärministern Rafiq Hariri för drygt tre veckor sedan.

"Provokation"
 Att återinsätta Omar Karami sedan han avgått i enlighet med folkets och parlamentets vilja är provokation mot den libanesiska allmänhet som störtade honom, sade den kristne lagstiftaren Faris Said.
Bombdådet som dödade Rafiq Hariri den 14 februari har utlöst politiskt tumult i Libanon och satt massiv press på Syrien att dra tillbaka sin militär och sin säkerhetstjänst från grannen i väster.
Syriens president Bashar al-Assad har utlovat ett tillbakadragande i två faser för de cirka 14 000 syriska soldaterna, och de senaste dagarna har trupprörelser observerats på flera håll. Libanons försvarsminister Abd al-Rahim Murad sade på torsdagen att närmare hälften av de syriska styrkorna var på resande fot.
Flera hundra militärfordon har setts korsa en gränsövergång från norra Libanon till Syrien. Också från bergen som tornar över Beirut har syriska styrkor börjat rulla mot Bekaadalen nära gränsen.

Val i maj
Omvärlden med USA i spetsen fortsätter dock att pressa Syrien och kräver total reträtt även av den mäktiga syriska säkerhetstjänsten från Libanon före valet i maj.
Omar Karami blev premiärminister i oktober förra året. Han ersatte då Hariri, som avgick efter en träta med president Emile Lahoud om Syriens inflytande. Oppositionen i Libanon beskyllde Syrien för Hariris död, vilket utlöste en våg av Syrienfientliga gatuprotester från Libanons kristna maroniter, druser och sunnimuslimer.
Ännu fler demonstranter uttryckte dock sitt stöd för Syrien i en enorm manifestation i Beirut i tisdags, organiserad av den mäktiga shiamuslimska Hizbollahrörelsen. De rivaliserande gatuprotesterna har i huvudsak avlöpt fredligt, men de väcker ändå farhågor för nytt våld mellan Libanons många religiösa fraktioner.

Mer läsning

Annons